Egiptovski tožilec: Zoper Mubaraka imamo trdne dokaze

Tožilec trdi, da sta nekdanji egiptovski predsednik in notranji minister odgovorna za uboj protirežimskih protestnikov.

Objavljeno
04. januar 2012 20.03
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Egiptovski tožilec je danes na sojenju proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku zatrdil, da je Hosni Mubarak odgovoren za poboj več kot 800 protirežimskih protestnikov. Mubarak in sedem predstavnikov nekdanjega režima je obtoženih, da so sodelovali in spodbujali uboje nedolžnih civilistov. Če bodo spoznani za krive, jim po poročanju ameriške tiskovne agencije AP grozi smrtna kazen.

Egiptovsko tožilstvo je sodni primer zoper Mubaraka zgradilo na podlagi pričevanj več sto prič nasilja, zdravnikov in policistov. Vrhovni tožilec Mustafa Suleiman je tako danes zatrdil, da so oblasti odločitev o uporabi pravih nabojev zoper protestnike sprejele 27. januarja, dan pred najbolj krvavim dnem protestov na trgu Tahrir.

Med dokazi je tudi videoposnetek s kamere na policijskem vozilu. Ta kaže policista, ki v glavo ustreli enega od protestnikov. »Obtoženi v kletkah so dejanski pobudniki nasilja oziroma tisti, ki so policistom ukazali streljati,« je danes povedal Suleiman in dodal: »Protesti so bili miroljubni, dokler policisti niso začeli streljati.«

Egiptovski vrhovni tožilec se je sicer danes pritožil nad sodelovanjem novih oblasti. Kot je povedal, je moralo tožilstvo samo voditi preiskavo zoper predstavnike nekdanjega režima, vsaka prošnja obveščevalnim službam po informacijah pa je naletela na gluha ušesa. »Namerno so ovirali preiskavo,« je oblastem očital Suleiman.

Današnje zaslišanje Mubaraka je sovpadalo s tretjo fazo parlamentarnih volitev v državi.