Sodni pogrom nad Muslimanskimi brati

Obtožene so spoznali za krive obtožb, povezanih z nasiljem na protestih, v katerih je umrlo več sto ljudi.

Objavljeno
24. marec 2014 09.37
Posodobljeno
24. marec 2014 09.42
EGYPT/
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Sodišče v zgornjem Egiptu je 529 pripadnikov Muslimanskih bratov včeraj zaradi umora namestnika poveljnika policijske postaje Mostafe el Atarja v Minji južno od Kaira avgusta lani obsodilo na smrt. Množična smrtna kazen za politične nasprotnike egiptovske vojaške hunte je šokirala celoten arabski svet. Njene posledice bodo dolgotrajne.

Šokantna obsodba, ki jo je nemogoče postaviti v kakršen koli racionalen političen ali zgodovinski kontekst, je del režimskega pogroma nad islamisti, ki se je začel po lanskoletnem državnem udaru, s katerim si je egiptovska vojska povrnila (le za kratek čas) izgubljeno oblast v državi, ki ji generali tako ali drugače neprekinjeno vladajo že dolgih šest desetletij.

Sojenje 529 članom in podpornikom Muslimanskih bratov, ki so jih »nove« egiptovske oblasti aretirale po nemirnih, ki so v zgornjem Egiptu izbruhnili po vojaškem pokolu skoraj tisoč protestnikov v Kairu sredi avgusta lani, se je začelo v soboto, ko so odvetniki obtoženih zahtevali razpustitev sodniške porote, saj je bila ta po njihovem mnenju »pristranska«. Sodišče jih je zavrnilo.

Do obsodbe je brez možnosti obtoženih, da bi se lahko kakor koli branili, ali sodniku predstavili svojo plat medalje, prišlo že dva dni kasneje. Izmed 545 obtoženih jih je bilo 529 obsojenih na smrt, 16 obtožencev pa je bilo oproščenih krive za umor, ropanje in povzročanje nemirov. Največja množična smrtna kazen v zgodovini Egipta in arabskega sveta!

Kljub temu, da imajo obsojeni možnost pritožbe, je obsodba kljub brutalnosti vojaške hunte že sama po sebi tako neverjetna, da bo imela za Egipt, državo, ki že dobra tri leta hodi po robu usodnega padca, nepredstavljivo temačne posledice. Na sodišču je bilo sicer prisotnih le 147 obsojencev - ostali so na begu, v tujini ali pa so »izginili«. Obsodba bo zdaj, sledeč egiptovskemu zakonu, tako kot vsaka smrtna kazen, predana velikemu muftiju v Kairu, ki mora potrditi ali zavrniti odločitev sodišča. A ob tem je potrebno vedeti, da je veliki mufti neposredni nameščenec vojaške hunte, ki je neposredno podprl lanskoletni vojaški udar in se kljub očitnemu pogromu nad islamisti ni niti z enim samim stavkom ni postavil proti politiki feldmaršala Abdela Fataha al Sisija. Nasprotno!

»To je katastrofa in škandal za Egipt,« je nemudoma po razsodbi sporočil direktor Arabske mreže za človekove pravice Gamal Eid, sicer tudi sam odvetnik. Haled Diab, vplivni egiptovski bloger in eden najbolj lucidnih opazovalcev dogajanja v arabskem svetu, pa je na svojem tviterju zapisal, da se Egipt zdaj od »kaznovanja« premika v »razredocid« - v obračun z velikim delom svojega prebivalstva.

Z včerajšnjo obsodbo se »sodni pogrom« nas Muslimanskimi brati, ki poteka v času, ko je v egiptovski zaporih že 16.000 političnih zapornikov, več kot kadar koli v času vladavine Hosnija Mubaraka, zagotovo še ni končal. Danes bo pred sodišče stopilo še približno 700 bratov, med njimi tudi nekateri vodilni egiptovski islamisti. Končno odločitev - o kateri pa ni veliko dvoma - bo sodišče sprejelo najkasneje 28. aprila.