Egiptovsko sodišče obsodilo 43 tujih in domačih aktivistov

Člani nevladnih organizacij so obsojeni zaradi delovanja brez ustreznih dovoljenj in nezakonitega financiranja iz tujine.

Objavljeno
04. junij 2013 15.40
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo – Sodišče v Kairu je po več kot letu dni sojenja 43 Egipčanov in tujcev iz več nevladnih organizacij (NVO) obsodilo na zaporno kazen. Skupino domačih in tujih aktivistov so obsodili zaradi nezakonitega vodenja nevladnih skupin in dobivanja sredstev iz tujine.

Sedemindvajset obtoženih, ki so jim sodili v odsotnosti, je obsojenih na pet let zapora, peterica, med njimi ameriški državljan, bo v ječi odsedela dve leti in plača 143 dolarjev globe, preostalih 11 je obsojenih na leto dni pogojne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg zaporne kazni je sodišče vsem vejam nevladnih organizacij, v katerih so delali obsojeni, prepovedalo delovanje v državi. Med njimi so ameriške NVO Freedom House, International Republican Institute in National Democratic Institute ter nemški Konrad Adenauer Foundation.

Obsojeni so že sporočili, da se bodo na razsodbo sodišče pritožili.

Egiptovske oblasti so preiskavo zoper nevladne organizacije, ki so se financirale iz tujine, začele poleti 2011. Kot smo že poročali, so bile povod za preiskavo besede ameriške veleposlanice v Kairu Anne Patterson, ki je ob prihodu dejala, da je ZDA nevladnim organizacijam po padcu Hosnija Mubaraka namenila 35 milijonov evrov.

Po aretaciji aktivistov so se odnosi med Washingtonom in Kairom zaostrili, napetost pa je nekoliko popustila, ko je Egipt nekaterim obtoženim dovolil odhod iz države. Med tistimi, ko so se smeli vrniti domov, so bili predvsem državljani ZDA, pa tudi Nemčije, Srbije in nekaterih arabskih držav.