Egiptovsko sodišče odredilo Mubarakovo izpustitev

Nekdanji egiptovski predsednik sicer ostaja v priporu zaradi drugih postopkov, ki tečejo proti njemu.

Objavljeno
15. april 2013 19.06
TOPSHOTS-EGYPT-POLITICS-UNREST-MUBARAK-TRIAL
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kairo - Egiptovsko sodišče je danes odredilo izpustitev nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka na prostost zaradi smrti protestnikov med protirežimskimi protesti, a kljub temu ostaja v priporu zaradi drugih postopkov, ki tečejo proti njemu.

Kairsko prizivno sodišče je izpustitev Mubaraka odredilo na zahtevo njegovih odvetnikov, ker se mu je iztekel maksimalni dveletni pripor, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nekdanji dolgoletni voditelj sicer čaka na ponovno sojenje zaradi smrti protirežimskih protestnikov. Prva obravnava v soboto je bila prekinjena po le nekaj sekundah, ker se je sodnik izločil iz postopka.

Mubarak je bil lani spoznan za krivega korupcije in zlorabe položaja ter bil obsojen na dosmrtno ječo. Vendar je bil proces pozneje razveljavljen zaradi postopkovnih napak. Tožilstvo mu očita, da je bil odgovoren za smrt 846 mirnih protestnikov.

Ob Mubaraku so na zatožni klopi tudi nekdanji notranji minister Habib al Adli in njegovih šest pomočnikov. 84-letni Mubarak se je med prejšnjim sojenjem branil iz bolniške postelje.