Egiptovsko sodišče razrešilo ustavodajno skupščino

Sodišče, pristojno za administrativne zadeve, ni razkrilo vzrokov, ki so botrovali razsodbi o skupščini.

Objavljeno
10. april 2012 16.16
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Egiptovsko sodišče je danes razrešilo nedavno imenovano ustavodajno skupščino, katere naloga je bila priprava nove egiptovske ustave. Sodišče, pristojno za administrativne zadeve, ni razkrilo vzrokov, ki so botrovali razsodbi o skupščini. Slednja je bila sicer tarča številnih kritik, ker so jo sestavljali pretežno islamisti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Razsodbo o razpustitvi ustavodajne skupščine je sodišče sprejelo potem, ko so se odvetniki in predstavniki liberalnih političnih strank pritožili, da je parlament, v katerem večino tvorijo predstavniki Muslimanske bratovščine in islamisti, pri sestavi skupščine zlorabil svoje pristojnosti, poroča STA.

Ustavodajna skupščina, ki jo je egiptovski parlament sestavil konec marca, je imela sto članov. Med njimi so bili tako kot v parlamentu pretežno člani Muslimanske bratovščine in drugi islamisti.

Zato je kmalu po ustanovitvi iz skupščine izstopilo več opozicijskih liberalnih, neodvisnih in levičarskih članov, ki so menili, da njihova prisotnost ne bi vplivala na islamiste in na njihova prizadevanja za uvedbo ustave, ki bi odražala njihova politična in verska stališča.

Da bodo delo skupščine bojkotirali, so potem sporočili tudi predstavniki egiptovske Koptske pravoslavne cerkev ter univerza Al Azhar, ena ključnih ustanov sunitskega islama.

Spori glede ustavodajne skupščine so vzniknili v kritičnem času, saj bodo čez manj kot dva meseca, 23. in 24. maja, v Egiptu predsedniške volitve, še piše STA.