Egiptovsko ustavno sodišče zavrnilo volilni zakon

Zaradi odločitve sodišča bi lahko prišlo do zamika za april predvidenih parlamentarnih volitev.

Objavljeno
18. februar 2013 17.22
EGYPT-POLITICS-CONSTITUTION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Ustavno sodišče v Egiptu je danes zavrnilo novi volilni zakon. Sodniki so zahtevali spremembo petih členov zakona, češ da so protiustavni, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Zgornji dom parlamenta, v katerem imajo večino pripadniki Muslimanskih bratov in skrajni salafisti, bo moral glede na današnjo odločitev ustavnega sodišča vnovič preučiti določila, ki se nanašajo na volilna okrožja.

Ustavno sodišče o volilnih zakonih, preden ti vstopijo v veljavo, odloča v skladu z novo ustavo, ki so jo Egipčani decembra lani podprli na referendumu, piše STA.

S tem so se želeli pisci ustave, ki je za opozicijo sporna zaradi islamistične naravnanosti, izogniti ponovitvi lanske razsodbe ustavnega sodišča, ki je zaradi pomanjkljive volilne zakonodaje razpustilo spodnji dom parlamenta.

Dogajanje v Egiptu tudi sicer ostaja napeto. S položaja je danes odstopil svetovalec predsednik Mohameda Mursija Basam al Zarka, ki prihaja iz vrst salafistične stranke Al Nur.

Po poročanju STA gre za zadnji znak naraščanja napetosti med islamističnimi skupinami, ki imajo parlamentarno večino.

Al Zarka se je namreč za odstop odločil dan potem, ko je Mursi s položaja svojega svetovalca odstavil njegovega strankarskega kolega Haleda Alama al Dina, češ da se je s funkcijo osebno okoriščal.

Napetosti so se začele že pred časom, ko so salafisti Mursija obtožili, da jih je pri oblikovanju svojega kabineta avgusta lani potisnil na stran.

Salafistična stranka Al Nur se je na lanskih volitvah glede na število pobranih glasov uvrstila na drugo mesto za Mursijevimi Muslimanskim brati, še poroča STA.