Eksplozija v Volgogradu terjala več življenj

Vse kaže, da je za napad na železniški postaji odgovorna t. i. črna vdova. Umrlo je najmanj 15 ljudi, več deset je ranjenih.

Objavljeno
29. december 2013 12.09
RUSSIA-HISTORY-POLITICS-WWII
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kamere so ujele trenutek, ko je na postaji odjeknila silovita eksplozija.

Volgograd -  Železniško postajo v ruskem mestu Volgograd je danes pretresla silovita eksplozija. Natančno število mrtvih in ranjenih še ni znano. Po poročanju nekaterih medijev je umrlo najmanj 15 ljudi, drugi poročajo o 18 smrtnih žrtvah. Ranjenih je več deset oseb, vse so že prepeljali v bolnišnico.

Silovita eksplozija je odjeknila ob 12.40 uri po krajevnem času. Čeprav preiskava še poteka, je jasno, da je šlo za samomorilski napad. Po poročanju tujih medijev je za zdaj še neznana storilka smrtonosno napravo sprožila v neposredni bližini glavnega vhoda, kjer so nameščeni detektorji za odkrivanje kovin. Stekla so se ob siloviti eksploziji razletela. »Ljudje so začeli bežati, nekatere je udarni val eksplozije podrl na tla. Bilo je strašljivo,« je tragedijo na železniški postaji opisala ena od potnic.

Županja Volgograda Irina Guseva je povedala, da so »razmere v mestu izredno težke«. Ubit je bil najmanj en otrok, več ljudi je ranjenih. »Ne bomo dopustili, da mesto zajame panika,« je povedala.

Mesto, ki se je v preteklosti imenovalo Stalingrad, je bilo že oktobra letos prizorišče smrtonosnega samomorilskega napada. Ruski policisti so identificirali Oksano Aslanovo in ugotovili, da je povezana z islamističnimi uporniki nemirnega Severnega Kavkaza.

Napad v kraju, ki je od Sočija, prizorišča olimpijskih iger, oddaljen slabih 700 kilometrov, je znova zbudilo pomisleke o varnosti športnega dogodka. Vodja severnokavkaških upornikov Doku Umarov je julija letos upornike pozval, naj storijo vse, da preprečijo začetek olimpijskih iger.

Čeprav gre za športni dogodek, pa političnega podtona vsekakor ni mogoče spregledati. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP je ruski predsednik Vladimir Putin na olimpijske igre v Sočiju, za katere je odštel več kot 36 milijard evrov, stavil svoj ugled. Iz Kremlja so tako sporočili, da so predsednika o novem napadu v Volgogradu nemudoma obvestili. »Prejel je že podrobno poročilo z vsemi informaciji, ki jih imamo doslej,« je povedal njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Pristojnemu ministru je odredil, da najhuje poškodovane, odpeljejo na zdravljenje v Moskvo. Zaostrili so tudi varnostne ukrepe na vseh večjih železniških postajah in letališčih po državi. »Med ukrepi je povečana prisotnost policije in bolj podrobni pregledi potnikov,« je sporočil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva.

Samomorilske napadalke s Severnega Kavkaza, ki se krvavo maščujejo za smrt članov svojih družin, v Rusiji imenujejo »črne vdove«. Samomorilki sta marca 2010 v napadu na moskovski podzemni železnici vzeli 39 življenj.