Eksploziji v Libanonu zahtevali več življenj

Bombi v sunitskih predelih Tripolija sta odjeknili teden dni po napadu na predmestje Bejruta.

Objavljeno
23. avgust 2013 17.02
LEBANON-UNREST-BLAST-TRIPOLI
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tripoli - Siloviti eksploziji, ki sta odjeknili druga za drugo v roku nekaj minut, sta danes v Tripoliju na severu Libanona ubili najmanj 42 ljudi, po podatkih notranjega ministrstva je več kot 400 ljudi ranjenih. Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Bombi v pretežno sunitskih predelih mesta sta z nekaj minut razlike odjeknili ravno v času, ko so verniki množično zapuščali mošeji. Prvič je počilo v četrti al Zaherja, pet minut pozneje še v predelu mesta Al Mina.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, a se država z dneva v dan globlje pogreza v sektaško nasilje, ki ga napaja konflikt v Siriji. Čeprav libanonska vlada do državljanske vojne v sosednji državi ni zavzela uradnega stališča, je libanonsko gibanje Hezbolah javno podprlo režim Bašarja al Asada.

Danšanja napada v sunitskih predelih Tripolija sta se zgodila teden dni potem, ko je eksplozija v južnem predmestju Bejruta, ki velja za utrdbo šiitskega gibanja Hezbolaha, ubila 22 ljudi.

Na napada v Libanonu se je odzvala tudi mednarodna skupnost. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je sporočila, da je zgrožena nad napadoma in je pozvala k hitri preiskavi.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki upa, da bodo odgovorni čim prej odgovarjali za svoja dejanja. Ameriška svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice pa je na tviterju zapisala, da Washington ostro obsoja napada. Ob tem je izrazila obžalovanje nad »izgubo življenj nedolžnih«.