Erdogan prepovedal prvomajski shod na Taksimu

Turška vlada je shod ob prazniku dela prepovedala že lani, a neuspešno - v središču Istanbula so izbruhnili nemiri.

Objavljeno
22. april 2014 18.21
TURKEY-POLITICS-GOVERNMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je po napornem letu, ki so ga zaznamovali protesti in izgredi, sporočil, da tudi letos vlada ne namerava dovoliti prvomajskega shoda na osrednjem istanbulskem trgu Taksim. Podobno prepoved so turške oblasti sprejele že lani, a so kljub temu praznik dela zaznamovali protesti, ki so se sprevrgli tudi v nasilje. Nekateri sindikati so že sporočili, da tudi letošnje prepovedi ne nameravajo spoštovati.

»Tisti, ki vztrajajo pri tamkajšnjem praznovanju [na trgu Taksim], samo sporočajo: 'Pripravljeni smo na spopade'. Opustite upanje na Taksim. Ne zapletajte se v spopad z državo. Ne kratite miru našim ljudem. Naši ljudje nočejo ulic, na katerih vladajo kamenje in zažigalni koktajli,« je sporočil premier. Morebitne protestnike, ki bi se kljub prepovedi 1. maja podali na Taksim, je posvaril, da nihče ni nad zakonom. »Tega ne bomo tolerirati«.

Levičarski sindikati so že napovedali, da nameravajo prepoved ignorirati, kljub temu, da je Erdoğan kot nadomestno lokacijo za prvomajske shode ponudil območje mesta Yenikapı na evropski strani Istanbula.

Predsednik vlade je svojo odločitev sporočil dan za tem, ko je policija v parku Gezi predstavnikom Odbora 1. maj, v katerem je združenih več sindikatov in civilnih gibanj, preprečila, da bi javno prebrali izjavo za javnost. Pojasnila policiji, da jim pravico do protesta zagotavlja ustava, niso padla na plodna tla. Ko se protestniki kljub opozorilom niso hoteli raziti, je policija uporabila solzivec.

Kani Beko, predsednik sindikata DİSK, je po poročanju spletnega portala Hurriyet Daily News poudaril, da so protesti na Taksimu leta 2010, 2011 in 2012 potekali povsem mirno. Sam sicer nima nič proti prestavitvi prvomajskih shodov na drugo lokacijo, a je trg pomembno povezan s praznikom dela. »Na Taksimu se s prvomajskih shodom poklonimo spominu na incident iz leta 1977,« je povedal. 1. maja 1977 je v streljanju na udeležence protestov namreč umrlo 37 ljudi.