Erdogan: Zahtevam takojšno prekinitev protestov

Turškega premiera, ki se je po petih dneh vrnil v domovino, je na letališču pričakalo več tisoč njegovih privržencev.

Objavljeno
07. junij 2013 12.43
TURKEY-POLITICS-UNREST-ERDOGAN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Turški premier Tayyip Erdoğan se je danes zgodaj zjutraj vrnil v domovino, kjer vse od prejšnega petka množice v številnih mestih po državi zahtevajo njegov odstop. »Zahtevam takojšno prekinitevi protestov,« je po pristanku povedal premier, ki se je predčasno vrnil s turneje po državah Severne Afrike. Kot je povedal, so »ti protesti na meji zakonitega, zato se morajo takoj končati«.

Na letališču ga je pričakala večtisočglava množica privržencev, nad katero so vihrale turške zastave, slišali pa so se vzkliki: »Umrli bi zate Erdoğan« in »Dajmo jih uničiti«. Shod na letališču je bil prvi množični zbor v podporo premieru, ki državo vodi od leta 2002. »Ostali ste mirni, zreli in razumni. Od tu bomo vsi odšli domov /.../ vi niste tip ljudi, ki bi na ulicah tolkli po posodah in ponvah,« je povedal zbrani množici.

Istanbulske oblasti so zaradi pozne vrnitve Erdoğan podaljšale obratovalni čas javnih prevoznih sredstev in tako njegovih privržencem olajšale pot na letališče. Premier, obdan z ženo in ministri, je svojim volivcem še zatrdil, da ostaja »zvesti služabnik« vseh državljanov Turčije in ne le tistih, ki so zanj volili.

Bolj kot samega Erdoğana pa je več tisoč protivladnih protestnikov, ki so tudi včeraj zavzeli ulice večjih turških mest, pričakovalo njegovo opravičilo. Premier je še pred prihodom domov sporočil, da načrtov ne nameravajo spreminjati in da bodo na območju parka Gezi ob trgu Taksim kljub množičnim protestom zgradili nakupovalno središče.

Med protivladnimi protesti, ki so se iz središča Istanbula razširili na številna druga mesta po državi, so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje - dva protestnika in policist. Po neuradnih podatkih je bilo v spopadih s policijo ranjenih okoli 4000 ljudi, več sto so jih prijeli.

Politični analitik Ekrem Güzeldere je v pogovoru za Delo povedal, da bi povod za proteste, ki so se začeli pred dnevi zaradi načrtov istanbulske oblasti, da bi na območju parka blizu trga Taksim, ene izmed zadnjih zelenih površin v hitro rastočem urbanem kolosu na Bosporju, zgradili trgovski center, lahko nepoučenemu opazovalcu zvenel kot ekološko, povsem lokalno vprašanje. A še zdaleč ni tako, je pojasnil Güzeldere: »To je splošnejši protest proti komercializaciji javnih površin in neoliberalni politiki vlade, ki ne upošteva ekoloških zadržkov. Ne le glede parka Gezi, ampak tudi glede tretjega mostu [čez Bospor], tretjega [istanbulskega] letališča, dveh načrtovanih jedrskih elektrarn, množične gradnje jezov ...«