EU je mrtva, naj živi Evrazijska unija

Predsedniki Rusije, Belorusije in Kazahstana so podpisali deklaracijo o evrazijskem gospodarskem povezovanju.

Objavljeno
21. november 2011 15.50
Posodobljeno
22. november 2011 05.30
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Ruski premier Vladimir Putin je v začetku oktobra predstavil zunanjepolitično vizijo povezave postsovjetskega prostora z imenom Evrazijska unija, ki je v manj kot dveh mesecih dobila prve obrise.

Konec oktobra je Rusija dosegla sporazum o ustanovitvi območja proste trgovine v Skupnosti neodvisnih držav, konec prejšnjega tedna pa so predsedniki Rusije, Belorusije in Kazahstana podpisali deklaracijo o evrazijskem gospodarskem povezovanju, katere končni cilj je vzpostavitev široke evrazijske gospodarske unije. Ambicije presegajo meje postsovjetskega prostora, zato bo ruski projekt odprt za vse države, »ki so lojalne ruskim interesom«.

V težavah stare celine, ki je zaradi dolžniške krize po mnenju ruskih strokovnjakov tik pred razpadom, so ruski politični strategi zaznali zgodovinsko priložnost za oblikovanje nove nadnacionalne tvorbe, ki je že dobila vzdevek EU 2. Predvsem zato, ker je njen končni cilj skupna valuta in ker je tudi sicer dobesedna kopija Evropske unije. Imela naj bi vrhovni organ z imenom vrhovni evrazijski gospodarski svet, v katerem bodo sedeli predsedniki držav in vlad ter evrazijsko gospodarsko komisijo z izvršnim odborom, v katerem bodo sodelovali po en predstavnik držav članic in predsednik To bo najverjetneje postal ruski minister za industrijo in trgovino Viktor Kristenko, ki naj bi prevzel funkcijo že 1. januarja 2012. Hkrati bo sedel tudi v svetu komisije, v katerem bo vsako članico zastopal namestnik premiera, ki bo v primeru Rusije najverjetneje Igor Šuvalov.

»Carinska unija med Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom, ki je zaživela 1. januarja 2011, je prinesla zelo pozitivne rezultate. Blagovna menjava med državami se je v prvih šestih mesecih povečala za 43 odstotkov,« je ruski strokovnjak Igor Panarin v propagandnem članku z naslovom EU je mrtva, naj živi nova EU poudaril pozitivne učinke tesnejšega povezovanja.

Uspešnejši od EU in več kot reinkarnacija Sovjetske zveze

Evropska unija bo zgled tako v dobrem kot v slabem. »Ko so začeli proces evropske integracije, je Bruselj kupil mačka v žaklju. Mi smo povezovanje začeli s tremi državami, ki imajo skupno zgodovino, preteklost in se odločajo za skupno gospodarstvo. Glavna razlika je, da smo se mi začeli povezovati na podobnih temeljih, kar za Evropsko unijo ne velja,« je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev poudaril ob podpisu sporazuma o ustanovitvi evrazijske gospodarske komisije. Po mnenju Borisa Makarenka iz moskovskega Centra za politično tehnologijo obstaja še ena pomembna razlika: »Evrazijska unija se od Evropske unije razlikuje tudi po tem, da bo Rusija ohranila absolutno vodilno vlogo. V Evropski uniji je Nemčija resda močna, ne pa tudi vodilna članica. Z ohranjanjem vodilne vloge bomo laže premagovali nesoglasja.«

Evrazijska unija ne bo le bolj učinkovita kot Evropska unija, ampak bo tudi več kot nova Sovjetska zveza, obljubljajo njeni snovalci. »Kako lahko nekdo govori o reinkarnaciji Sovjetske zveze? Gre za nerazumljive fantomske strahove naših nasprotnikov ali celo sovražnikov, ki se bojijo takšne integracije,« je kritike zavrnil kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev, ki je takšno povezovanje promoviral že v 90. letih prejšnjega stoletja. Takrat so tovrstne ideje brez izjeme označevali za ostanke sovjetske miselnosti. »Kdor ne obžaluje razpada Sovjetske zveze, nima srca, kdor jo želi obuditi, nima možganov,« je tudi Putin zavrnil obtožbe o oživljanju Sovjetske zveze.

Utopistične vizije?

Po zaslugi megalomanskih idej je projekt dobil rahlo utopistični pridih, kar je prišlo do izraza zlasti na okrogli mizi v dumi, kjer ni bilo mogoče slišati argumentov proti. Najbolj izzivalna teza privržencev vladajoče stranke Enotna Rusija je bila, da so v Evrazijski uniji dobrodošle vse države, ki so zgodovinsko in kulturno blizu Rusiji, pri čemer so izrecno omenili Finsko, Madžarsko, Češko, Mongolijo, Vietnam, Bolgarijo ter celo Kubo in Venezuelo. »Zgodovinski argumenti govorijo v prid evrazijskega projekta, ki bo združil 250 milijonov ljudi,« se je predsednik dume Boris Grizlov zavzel za povezovanje onkraj postsovjetskih okvirov.

»Cilj projekta ni samo povezovanje držav, ampak predvsem enako mislečih ljudi,« je ruski veleposlanik pri Natu Dmitrij Rogozin navedel nedavni primer kar 200.000 Srbov s Kosova, ki so zaprosili za rusko državljanstvo, kar so utemeljili z očitki srbski oblasti, ki jih ne ščiti pred albansko večino. Poleg Ukrajine, ki se zaradi želje po približevanju Evropski uniji, tesnejšemu povezovanju z Rusijo za zdaj spretno izogiba, bi številni Rusi v povezavi najraje videli prav Srbijo. »Naj vas spomnim, da je interes za pridružitev k carinski uniji med Rusijo, Belorusiji in Kazahstanom pred kratkim izrazila celo Nova Zelandija. Evrazijska povezava bi zaveznike v prihodnosti kaj lahko našla tudi v političnih elitah Združenih držav Amerike, Kitajske, Nemčije, Italije in Francije,« je profesor Panarin dopolnil utopistične vizije. Daleč najbolj zagrizeni propagandist projekta je zvenel, kakor da bi hotel obuditi čase kominterne.