EU ne bo pristala na ruski veto v odnosih z Ukrajino

EU, ki je ostala brez priložnost, da bi razširila svoj vpliv na vzhod, je zaostrila retoriko do Rusije.

Objavljeno
29. november 2013 15.16
UKRAINE-EU-RUSSIA-POLITICS-DEMO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vilna − Evropska unija je ob zaključku vrha vzhodnega partnerstva v Litvi, ki je minil v znamenju ukrajinskega umika od podpisa pridružitvenega sporazuma z osemindvajseterico, precej zaostrila retoriko do Rusije. Prav ta je namreč po mnenju evropskih voditeljev s pritiskom Ukrajino prepričala, naj od podpisa sporazuma odstopi, s čimer je EU ostala brez priložnost, da bi razširila svoj vpliv na vzhod.

Kot je dejal predsednik evropske komisije José Manuel Barroso, Unija ne bo sprejela ruskega veta ali kakršnega koli vmešavanja v njene vezi z drugimi državami. »Časi omejene suverenosti v Evropi so se končali,« je po poročanju tujih agencij dejal Barroso. Podobno je ponovil tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki je dejal, da se »ne bomo vdali zunanjemu pritisku, še najmanj ruskemu«. Po njegovih besedah je ponudba osemindvajseterice Ukrajini še vedno na mizi. »Upamo, da bo prej ali slej Ukrajina pripravljena,« je še povedal.

Kot smo že pisali, bi morala Ukrajina na vrhu v Vilni z Unijo podpisati pridružitveni sporazum, a se mu je pod pritiskom Moskve, ki nasprotuje tesnejšemu povezovanju nekdanjih sovjetskih republik z Unijo, zaenkrat odpovedala. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki o Ukrajini pogosto govori kot o zibelki ruske države, si je menda močno prizadeval, da bi preprečil podpis sporazuma. Kremelj je tako Kijevu ponujal posojila in popuste, uvajal trgovinske sankcije in Ukrajini grozil z velikanskimi računi za dostavo zemeljskega plina.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je zatem prejšnji teden presenetil ter tik pred predvidenim podpisom odstopil od dogovora in sporočil, da si bo namesto tega prizadeval za tesnejše odnose z Moskvo. Danes je sicer sporočil, da je Kijev pripravljen sporazum skleniti v bližnji prihodnosti, hkrati pa zapisal, da Kijev pred podpisom sporazuma potrebuje evropsko gospodarsko in finančno pomoč. Francoski predsednik Francois Hollande je to možnost že zavrnil. Kot je dejal, EU Ukrajini ne more plačati, zato da bi se ji pridružila. Hollande je še dodal, da ponudba o partnerstvu še vedno velja, a si ga mora Ukrajina najprej želeti.

Poleg nezadovoljstva Bruslja se mora Janukovič soočiti tudi s pritiskom domače javnosti. Okoli 10.000 ljudi je v Kijevu tudi danes zahtevalo podpis sporazuma z EU, mnogi med njimi pa so zahtevali tudi izpustitev opozicijske voditeljice, nekdanje premierke Julije Timošenko, kar je bil tudi pogoj EU za podpis sporazuma.

EU parafirala sporazuma z Gruzijo in Moldavijo

EU je danes v Vilni podpisala pridružitvena sporazuma z Moldavijo in Gruzijo, ki ju bodo ratificirali prihodnje leto, ter sporazum o omilitvi vizumskega režima z Azerbajdžanom.