EU proti Rusiji z gospodarskimi sankcijami za 23 milijard evrov

Sankcije naj bi že prihodnje leto Rusiji povzročile za 75 milijard evrov škode.

Objavljeno
29. julij 2014 21.42
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Kijev − Članice EU so danes v Bruslju dosegle dogovor o gospodarskih sankcijah proti Rusiji, ki naj bi začel veljati v četrtek, njihov namen pa je po navedbah Bruslja umiritev razmer v Ukrajini.

Današnji dogovor pomeni, da bo EU prvič proti Rusiji ukrepala z gospodarskimi sankcijami. Te vključujejo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, embargo na orožje ter prepoved izvoza tehnologije za dvojno uporabo in občutljivih tehnologij, tudi v energetskem sektorju.

Politični dogovor o gospodarskih sankcijah je danes dosegel odbor stalnih predstavnikov oziroma veleposlanikov članic pri EU na podlagi zakonodajnih predlogov, ki jih je v petek pripravila evropska komisija.

Kot kaže, za dokončno potrditev sankcij ne bo potreben vrh EU. Pričakuje se, da bodo članice dogovor, dosežen na veleposlaniški ravni, potrdile s pisnim postopkom ob politični izjavi predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

Rusija naj bi imela za 23 milijard evrov škode

Za prehod na gospodarske sankcije se je Unija odločila po sestrelitvi potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. Med žrtvami je več kot dve tretjini državljanov Unije.

Gospodarske sankcije naj bi ruskemu gospodarstvu samo letos povzročile za 23, prihodnje leto pa za 75 milijard evrov škode. Učinek sankcij naj bi tako predstavljal 1,5 odstotka ruskega bruto domačega proizvoda (BDP) letos in 4,8 odstotka BDP prihodnje leto. To oceno je za bruseljski spletni bilten EUobserver razkril neimenovani vir v EU, seznanjen s pravnimi besedili in izračuni, ki jih je glede načrtovanih sektorskih sankcij proti Rusiji državam članicam pred dnevi posredovala evropska komisija.

A kazenski ukrepi proti Rusiji bodo vplivali tudi na EU. Evropska komisija pričakuje, da bo Unija zaradi sankcij letos izgubila kakih 40 milijard evrov (0,3 odstotka BDP) in prihodnje leto še kakih 50 milijard evrov (0,4 odstotka BDP).

Medtem so spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti danes znova zaprli pot preiskovalcem, ki hočejo pregledati kraj strmoglavljenja letala.

Samo danes ubitih 17 ljudi, od tega trije otroci

Sicer pa je bilo v zadnjih 24 urah v obstreljevanju na območju ukrajinskega oporišča Gorlivka v samooklicani regiji Doneck ubitih 17 ljudi, od tega trije otroci. Ukrajinske oblasti so v izjavi sporočile, da je bilo obenem 43 oseb ranjenih, prav tako pa je bilo v topniškem obstreljevanju zadetih več domov.

Ukrajinske obmejne sile so medtem sporočile, da je bilo v sovražnostih na območju Luganska in Donecka skupaj ubitih 27 njihovih pripadnikov.

Glede na razpoložljive podatke ZN je od začetka spopadov v Ukrajini 15. aprila umrlo najmanj 1129 ljudi, več kot 3000 pa je bilo ranjenih.

V rusko regijo Rostov, ki meji na Ukrajino, je danes prispela prva skupina opazovalcev Ovseja, ki namerava preveriti razmere na meji. V misiji sodeluje 13 opazovalcev iz osmih držav, in sicer Francije, Velike Britanije, Madžarske, Moldavije, Kirgizistana, Tadžikistana, Kazahstana in Ukrajine. Opazovalci naj bi bili na jugu Rusije tri mesece in bodo spremljali dva mejna prehoda, Doneck in Gukovo.