Evropska komisarja: EU potrebuje zakonodajo o svobodi medijev

Mediji morajo biti v službi vseh državljanov in ne določene politične stranke, meni evropska komisarka Vera Jourova.
Fotografija: Potrebujemo mehanizem za povečanje odgovornosti, preglednosti in neodvisnost medijev, meni Thierry Breton. FOTO: Lombar Tomi/Delo
Odpri galerijo
Potrebujemo mehanizem za povečanje odgovornosti, preglednosti in neodvisnost medijev, meni Thierry Breton. FOTO: Lombar Tomi/Delo

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes na odboru za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta predstavil možnost priprave evropske zakonodaje o svobodi medijev. Evropa potrebuje zakonodajo o svobodi medijev, ki bo naslovila grožnje neodvisnim medijem, pa je na Twitterju ob tem sporočila evropska komisarka Vera Jourova.



Kot je zapisala evropska komisarka za vrednote in preglednost, si z Bretonom prizadevata za krepitev orodij in nadzora nad odločitvami, ki vplivajo na medijski pluralizem in upravljanje javnih medijev; ti bi morali biti v službi vseh državljanov in ne ene politične stranke.

image_alt
Evropski parlament v sredo o poskusu utišanja medijev v Sloveniji


Evropska zakonodaja o svobodi medijev bi zaokrožila obstoječo zakonodajo in zagotovila, da bosta »svoboda medijev in medijski pluralizem steber naše demokracije,« pa je evropskim poslancem na seji odbora za kulturo in izobraževanje dejal Breton, ki se strinja z oceno Jourove, da EU na tem področju potrebuje dodatna orodja.

image_alt
Skrajni odklon v slovenski medijski krajini


Komisija ima namreč omejene možnosti, da brani svobodo medijev, je priznal in dodal: »Storiti moramo več, tudi če so naše pristojnosti na tem področju omejene.« Potrebujemo mehanizem za povečanje odgovornosti, preglednosti in neodvisnost medijev, je poudaril Breton.

image_alt
Slovenija pod drobnogledom


Napoved priprave zakonodaje je pozdravila evropska poslanka iz Slovenije Irena Joveva (Renew/LMŠ), ki je članica odbora za kulturo. Zdaj ima EU omejena orodja za zagotavljanje neodvisnosti medijev, vendar bi lahko ta zakon to spremenil, je zapisala na Twitterju in dodala, da bi bilo treba zakonski predlog pripraviti in ga sprejeti čimprej.

Evropska komisija je decembra lani predstavila akcijski načrt za krepitev demokracije v EU. V njem so med drugim določeni ukrepi za krepitev svobode medijev in boj proti dezinformacijam.

Preberite še:

Komentarji: