Evropska komisija s predlogi za okrepitev schengna

Med državami EU bi lahko ponovno uvedli notranji nadzor, če članice ne bodo učinkovito varovale zunanjih meja.

Objavljeno
16. september 2011 16.32
Posodobljeno
16. september 2011 17.31
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Bruselj - Med državami Evropske unije bi lahko ponovno uvedli notranji nadzor, če članice ne bodo učinkovito varovale zunanjih meja, predlaga evropska komisija. V skladu s predlogi, ki jih je Bruselj predstavil danes, bodo države članice precej bolj omejene pri odločanju o ponovni vzpostavitvi nadzora na svojih mejah. Že v začetku tedna pa je evropski parlament z veliko večino potrdil več pristojnosti za agencijo EU za nadzor zunanjih meja Frontex. »S predlogi hočemo zavarovati prihodnost schengna,« je po pisanju tiskovne agencije Reuters povedala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström. »Predlogi, ki uvajajo odločanje na ravni EU, bodo okrepili zaupanje med članicami, s čimer se bo schengensko območje lahko veliko bolje spoprijemalo s prihajajočimi izzivi.« Po mnenju evropske komisije so namreč razmere na nekaterih zunanjih mejah območja skrb vzbujajoče, pri tem pa je komisija posebej omenila problem nezakonitega priseljevanja.

Sedanji sistem omogoča sprejetje odločitev o ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah na nacionalni ravni, a Bruselj ocenjuje, da je neučinkovit predvsem pri krepitvi medsebojnega zaupanja med članicami in varovanju prostega gibanja. Komisija je tako sprejela dva zakonodajna predloga s ciljem okrepiti upravljanje schengenskega območja in vzpostaviti mehanizem odločanja na ravni EU za zaščito skupne koristi.

Do predloga komisije so kritične Francija, Španija in Nemčija. Nasprotujejo temu, da bi Bruselj odločal o nadzoru na njihovih mejah in s tem o njihovi varnosti. Menijo, da bi moral vzvod ostati v rokah posameznih članic.

Polemike o mejnih kontrolah sta letos sprožili Francija in Danska, ki sta ponovno uvedli nadzor na meji s sosednjimi državami. København je, v nasprotju s Parizom, sicer sporočil, da gre za uvedbo carinskih kontrol zaradi prizadevanja za preprečevanje čezmejnega kriminala in utaje davkov.