Evropsko sodišče za človekove pravice odredilo izpustitev Navalnega

Ruski minister za pravosodje je dejal, da po ruski zakonodaji ni pravne podlage za izpustitev Navalnega.
Fotografija: Aleksej Navalni je bil po vrnitvi v Rusijo nemudoma aretiran. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters 
Odpri galerijo
Aleksej Navalni je bil po vrnitvi v Rusijo nemudoma aretiran. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters 

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes Rusiji odredilo, naj takoj izpusti opozicijskega politika Alekseja Navalnega, saj da je njegovo življenje v zaporu ogroženo.

Navalni, eden najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je bil sredi januarja pridržan takoj po vrnitvi v domovino iz Nemčije, kjer je bil več mesecev na zdravljenju po zastrupitvi z živčnim strupom novičok.

image_alt
Med totalitarizmom in populizmom


»Sodišče je odločilo, da naloži vladi Rusije izpustitev pritožnika. Ta ukrep začne veljati takoj,« so sporočili iz Strasbourga. Dodali so, da so v sodbi upoštevali »naravo in obseg tveganja za življenje pritožnika«.

Sodišče je navedlo, da je Rusija v svojem zagovoru vztrajala, da je Navalni zaprt v primerno varovanem objektu in da je njegova celica pod video nadzorom.

Navalni je v pritožbi, ki jo je vložil 20. januarja, trdil, da takšna ureditev ne more zagotoviti zadostnih varoval za njegovo življenje in zdravje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

44-letnemu Navalnemu je sodišče po vrnitvi v Rusijo pogojno kazen, na katero je bil obsojen leta 2014, spremenilo v tri leta in pol zapora. Odločitev je sprožila obsodbe v mednarodni skupnosti.

Ruski minister za pravosodje Konstantin Čujčenko je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal, da so zahteve ESČP »nerazumne in nezakonite« ter predstavljajo »jasno in grobo vmešavanje« v ruski pravosodni sistem. Po ruski zakonodaji ni pravne podlage za izpustitev Navalnega, je še pojasnil.

Preberite še:

Komentarji: