Evrovizija 2013: Rusko-azerbajdžanski glasbeni spor

Zaradi glasbenega tekmovanja je med Azerbajdžanom in Rusijo izbruhnil pravi diplomatski spor.

Objavljeno
22. maj 2013 20.22
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Na postsovjetskem prostoru izbor za popevko Evrovizije še kar buri duhove, kar je svojevrsten kazalnik, da že zdavnaj odcvetelo glasbeno prireditev resno jemljejo le še v nekdanjih republikah Sovjetske zveze. Zaradi glasbenega tekmovanja je med Azerbajdžanom in Rusijo izbruhnil pravi diplomatski spor.

Pozabite na separatistično enklavo Gorski Karabah, zaradi katere med Armenijo in Azerbajdžanom grozi izbruh nove vojne. Tokratne pogovore med ruskim in azerbajdžanskim zunanjim ministrom je v celoti zaznamovala Evrovizija. »Ne moremo biti zadovoljni s tem, da so naši udeleženki ukradli deset točk,« se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov odzval na navedbe azerbajdžanskega kolega, po katerih Rusiji izključno zaradi napake niso namenili ene same točke. Podatki vseh treh azerbajdžanskih mobilnih operaterjev naj bi namreč dokazovali, da so azerbajdžanski gledalci Rusiji namenili drugo največje število glasov, kar pomeni, da bi ji moralo pripasti dodatnih deset točk.

»Preiskava o morebitni goljufiji že poteka,« je ruskemu kolegu nadvse resno zagotovil azerbajdžanski minister Elmar Mammadjarov. Vplivni sosedi, ki je Azerbajdžanu namenila največ točk, od njega pa ni dobila niti ene, se je prvi opravičil direktor azerbajdžanske nacionalne televizije Camil Gulijev. Poudaril je, da so ruski predstavnici visoko oceno namenili tako gledalci kot strokovna žirija. »Če sem iskrena, se mi zdi, da preiskava ni potrebna. Z rezultatom sem zadovoljna,« je v spor posegla ruska predstavnica na popevkarskem tekmovanju Dina Garipova, ki se je uvrstila na peto mesto. Njen azerbajdžanski kolega Farid Mammadov je pristal na drugem mestu.

»Tekmovanje ni samo spolitizirano, ampak je tudi goljufivo,« pa je rezultat izbora komentiral beloruski diktator Aleksander Lukašenko. Na sprejemu za belorusko predstavnico Aljono Lensko, ki se je uvrstila na 16. mesto, je poudaril, naj k svojemu izplenu pripiše dodatnih dvanajst točk, kolikor bi ji brez politične kalkulacije namenila sosednja Rusija. Ta namreč Belorusiji ni namenila niti ene same točke, od nje pa jih je prejela osem.