Femen proti patriarhu Kirilu

Aktivistka organizacije se je zgoraj brez infiltrirala med novinarje, ki so se s Kirilom srečali na vzletni stezi.

Objavljeno
26. julij 2012 16.38
UKRAINE-RUSSIA-RELIGION-FEMEN
P. F., Moskva
P. F., Moskva

Moskva − Aktivistka ukrajinske feministične skupine Femen je na kijevskem letališču Borispol pripravila protestno akcijo proti obisku patriarha Ruske pravoslavne cerkve Kirila. V stilu njihovih prejšnjih akcij se je zgoraj brez infiltrirala med novinarje, ki so se s Kirilom srečali na vzletni stezi. Na njenem hrbtu se je bohotil napis: »Kill Kiril« (Ubij Kirila). Preden so jo zadržali je uspela zakričati: »Izgini!«. Patriarh se ni dal motiti in je mirno nadaljeval pogovor z novinarji.

Na uradni spletni strani gibanja Femen je mogoče prebrati, da je namen protestne akcije »Femen Kill Kiril« pozivati k moralnemu uničenju vseh putinističnih legionarjev, ki Ukrajino potiskajo v evroazijski srednji vek, zaradi česar Ukrajini grozi državljanska vojna. »Kirila obtožujemo za nezakonito aretacijo protiputinskih aktivistk [Pussy Riot],« so poudarile v sporočilu za javnost.

Patriarhov tiskovni predstavnik Aleksander Bolkov je incident obžaloval. »Cerkev se je vedno soočala z napadi, kar dokazuje, kako pomemben je patriarhov obisk v Ukrajini. Podobni incidenti kažejo, da določeni sloji družbe doživljajo globoko duhovno krizo.«

Proteste proti patriarhovemu obisku so pripravili tudi pri vseukrajinski organizaciji Svoboda.