Filip VI. prisegel kot novi španski kralj

Novi kralj Filip VI. je ob prisegi obljubil, da bo izpolnjeval naloge, ki mu jih narekuje španska ustava.

Objavljeno
19. junij 2014 13.42
SPAIN-POLITICS-ROYALS-KING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Madrid − V španskem parlamentu je danes kot novi kralj prisegel 46-letni Filip in tako na prestolu nasledil svojega očeta Juana Carlosa I., ki je v začetku junija abdiciral v korist prestolonaslednika. Novi kralj Filip VI. je ob prisegi obljubil, da bo izpolnjeval naloge, ki mu jih narekuje španska ustava.

Še pred prisego je Juan Carlos bodočemu kralju na slovesnosti v palači Zarzuela nadel prepasnico vrhovnega poveljnika vojske. Sledila je prisega v parlamentu, ki so se je udeležili španski ministri, poslanci in nacionalni politični voditelji, nanjo pa niso pa povabili nobenega od tujih državnikov in predstavnikov monarhij.

Filip VI. je ob prisegi svojemu očetu pripisal zasluge za spravo v državi, piše AFP. Izrazil je zaupanje v enotnost Španije, ter pozval k »novi Španiji, ki jo bomo zgradili skupaj« ter k »pošteni in transparentni državi«.

Ob prihodu kraljeve družine iz parlamenta je sledila vojaška parada, nato pa se je kralj Filip VI. s svojo soprogo, kraljico Letizio, odpeljal po ulicah Madrida do kraljeve palače. Zatem je kraljevi par z balkona palače skupaj s hčerama ter zdaj že nekdanjim kraljem Juanom Carlosom in kraljico Sofijo pozdravil več tisoč zbranih privržencev monarhije.