Financiranje Nove Gazete ogroženo

Ruska obveščevalna služba s preiskavo banke v lasti Aleksandra Lebedova ovira financiranje ruskega časnika.

Objavljeno
21. februar 2012 19.42
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva - Glavni urednik ruske Nove Gazete Sergej Sokolov je sporočil, da je financiranje časnika ogroženo. Agenti ruske obveščevalne službe (FSB) so menda že večkrat preiskali banko, ki je v lasti ruskega poslovneža Aleksandra Lebedova, pozneje pa še blokirali njegov osebni račun. »S tega računa je financiral Novo Gazeto in vrsto humanitarnih projektov,« je povedal Sokolov. Lebedov, občasni kritik ruskih oblasti, je skupaj z Mihailom Gorbačovom tudi solastnik Nove Gazete.

Na težave pri financiranju se je odzval tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Domnevno blokado je označil za napad na svobodo govora. »To še enkrat dokazuje, da je trenutni oblasti svoboda medijev trn v peti. A Nova Gazeta je prestala že veliko hujšega, delo se nadaljuje, prepričan sem, da bo časnik obstajal še naprej,« je povedal.

Lebedev, ki ima v lasti tudi britanski The Independent in London Evening Standard je sicer navedbe Sokolova zanikal. Pojasnil je, da njegovega računa niso blokirali, pač pa na njem preprosto ni denarja. Zaradi nenehnih preiskav njegove banke namreč ne more normalno poslovati. »Denar je treba zaslužiti. A ko več kot 100 inšpektorjev v banki poizveduje, kdo ve kaj, je denar za Novo Gazeto težko zaslužiti,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Lebedev.

Iz ruske centralne banke so sporočili, da se priskava Lebedove finančne ustanove nanaša na sum pranja nezakonitega denarja.