Finski strelec priznal krivdo za smrt dveh ljudi

Strelec, ki je pretekli konec tedna ubil dva človeka, sedem pa jih ranil, bo do sojenja ostal v priporu.

Objavljeno
28. maj 2012 16.21
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Helsinki − Osemnajstletni finski napadalec, ki se je v soboto zgodaj zjutraj podal na strelski pohod in pri tem ubil dva človeka, sedem pa ranil, bo ostal v priporu. Mladeniča, ki so ga finski mediji identificirali kot Eera Hiltunena, so obtožili dveh umorov in sedmih poskusov umorov.

Po podatkih finske policije je bil napadalec pred svojim morilskim dejanjem v družbi prijateljev, pozneje pa se je podal na strelski pohod, ki je pretresel majhno finsko mesto Hyvinkaeae. V zgodnjih sobotnih urah je namreč začel streljati s strehe, za tarčo pa si je zbral dva lokala, pred katerima je bilo veliko mladih. Aretirali so ga več ur pozneje.

Kot je sporočila policija, se aretaciji ni upiral, med zaslišanjem pa priznal, da je ubil dva človeka. »Med zaslišanjem ni ničesar pojasnil. Povedal je le, da je naključno izbiral tarče, preprosto je streljal na ljudi, ki so stali na prostem,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik finske policije Mika Ihaksinen. Na kraju dogodka je sicer umrla 18-letnica, 19-letni študent pa je pozneje umrl za posledicami ran. Ena od žrtev napada je bila tudi 23-letna policistka, ki se še vedno bori za svoje življenje. Strelec je poleg nje ranil še šest ljudi, a nihče od njih ni v kritičnem stanju.

Glede na informacije policije, strelec ni pripadnik ekstremistične organizacije in doslej še ni prišel navzkriž z zakonom. Kakšen je bil motiv za napad ni znal pojasniti nihče od njegovih svojcev in prijateljev.

Žrtev sobotnega strelskega napada so se v mestu Hyvinkaeae, ki leži okoli 50 kilometrov severno od Helsinkov, danes sicer spomnili z minuto tišine. Zastave v mestu so sicer že drugi dan spuščene na polovici drogov, meščani pa na prizorišču dogodka polagajo cvetje in sveče.

Finsko je v zadnjih letih sicer pretreslo več podobnih dogodkov. Septembra 2008 se je na morilski pohod tako podal učenec ene od šol v mestu Kauhajoki na jugozahodu države, ki je ubil deset ljudi, nato pa še sebe. Podoben incident se je zgodil tudi novembra 2007 v mestu Jokela na jugu Finske, ko je 18-letni strelec ubil sedem sošolcev in ravnateljico, zatem pa sodil še sebi.