Francija bo osumljenca za napad v judovskem muzeju izročila Belgiji

V strelskem napadu v judovskem muzeju v Bruslju so bili ubiti izraelski par, Francozinja in Belgijec.

Objavljeno
26. junij 2014 15.49
BELGIUM-SHOOTING/FRANCE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Pariz − Francosko sodišče je danes odredilo izročitev Mehdija Nemmouchea, osumljenca za napad v judovskem muzeju v Bruslju 24. maja, Belgiji, piše Slovenska tiskovna agencija.

Devetindvajsetletnik je bil aretiran na avtobusni postaji v Marseillu šest dni po napadu, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. Ob aretaciji je imel pri sebi dva kosa orožja, podobna tistemu, ki je bilo uporabljeno v napadu. V strelskem napadu v judovskem muzeju so bili ubiti izraelski par, Francozinja in Belgijec.

Francosko tožilstvo je po njegovi aretaciji sporočilo, da je Nemmouche nekaj več kot leto dni preživel v Siriji, kje se je bojeval na strani islamskih borcev. V to bližnjevzhodno državo je šel konec leta 2012, potem ko je skoraj pet let preživel v zaporu zaradi ropa. V zaporu je tudi prišel pod vpliv radikalnih islamistov.

Belgijsko tožilstvo pa je sporočilo, da je bila kalašnikovka, ki jo je imel pri sebi osumljenec, zavita v zastavo z oznakami džihadistične skupine Islamske države Iraka in Levanta. Po navedbah tožilstva je imel ob aretaciji pri sebi večjo količino streliva večjega kalibra, še piše STA.