Francija izgnala več sto Romov

Ukrep je vzbudil bojazen, da se v Francijo vrača sporna politika do priseljencev, ki jo je zagovarjal Nicolas Sarkozy.

Objavljeno
09. avgust 2012 15.58
FRANCE-ROMA-MINORITY-IMMIGRATION-RIGHTS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Pariz − Francoske oblasti so iz njihovih naselij na severu države izgnale več sto Romov, kar je po pisanju Slovenske tiskovne agencije vzbudilo bojazen, da se v Francijo vrača sporna politika do priseljencev, ki jo je zagovarjal nekdanji konservativni predsednik Nicolas Sarkozy.

Oblasti so danes tako izpraznile dve romski naselji na občinski zemlji v mestu Lille. Iz enega je moralo oditi okoli 200 ljudi, iz drugega pa 15 prikolic, je sporočil predstavnik lokalnih oblasti. Romi se pri tem niso upirali, na pot pa so jih pospremili policisti na motorjih.

»Nepredstavljivo je, da ljudi vržejo ven, ne da bi jim povedali, kam naj gredo. Po tistem, kar je povedal predsednik Hollande, smo pričakovali več,« je po pisanju STA dejala Roseline Tiset iz Društva za človekove pravice. Dodala je, da je Hollande med predsedniško kampanjo v pismu romskim organizacijam zagotovil, da bodo pod njegovo vlado »v primeru odstranitve nehigienskih taborov ponujene alternativne možnosti«.

Tudi v Lyonu se medtem pripravljajo na izgon 240 Romov, ki jih bodo z letalom odpeljali v Romunijo, dodaja STA.

To je sicer največji izgon Romov od maja, ko je oblast v Franciji prevzel socialist Françoise Hollande. Da se strožja politika do Romov vrača, je pretekli mesec nakazal že njegov notranji minister Manuel Valls, ki izrazil zaskrbljenost nad hitro rastjo romskih naselij v nekaterih francoskih mestih.

Po nekaterih ocenah v začasnih naseljih na obrobjih večjih francoskih mest sicer živi okoli 15.000 Romov. Francija v zameno za njihov prostovoljni odhod ponuja 300 evrov za odraslo osebo in 150 evrov za otroka, zaključuje STA.