Francija načrtuje drastične ukrepe v boju proti islamskim skrajnežem

Iz Francije menda vsak dan odide nekaj muslimanov, ki se pridružijo islamskim skrajnežem v Siriji in Iraku.

Objavljeno
11. julij 2014 13.01
SYRIA-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Pariz − Francoske oblasti so se zaradi številnih francoskih državljanov, ki se pridružujejo različnim islamskim gibanjem v Iraku in Siriji, odločile za drastične ukrepe v boju proti terorizmu, piše Slovenska tiskovna agencija. Vlada je tako ta teden predstavila zakon, ki med drugim predvideva do šestmesečni odvzem potnega lista tistim, ki so se pridružili skrajnim islamskim borcem.

Kot je ob predstavitvi predloga zakona drugim članom francoske vlade v sredo pojasnil notranji minister Bernard Cazeneuve, letalske družbe po novem zakonu tudi ne bodo smele sprejeti potnikov, osumljenih sodelovanja z islamskimi skrajneži, dolžne pa bodo tudi obvestiti francoske oblasti o sumu, da gre za domnevne simpatizerje islamistov. Če jim bo kljub temu uspelo oditi v tujino, bo Francija zanje izdala mednarodni zaporni nalog, piše STA.

Predlog zakona predvideva tudi ostrejše ukrepe proti novačenju islamskih borcev po spletu, kot je zahteva operaterjem za blokado spletnih strani, ki spodbujajo ali hvalijo teroristična dejanja. Gre za podoben ukrep, kot velja v primeru otroške pornografije. Zakon bo tudi dovolil preiskovalcem uporabo psevdonimov za vstop na spletne strani, naklonjene islamskim skrajnežem.

Po novem naj bi v Franciji kaznovali tudi posameznike, ki sami načrtujejo teroristične napade, medtem ko so kazni zdaj predvidene le za tiste, ki sodelujejo s terorističnimi skupinami, piše STA.

Iz Francije menda vsak dan odide nekaj muslimanov, ki se pridružijo islamskim skrajnežem v Siriji in Iraku, dodaja STA. Samo letos jih je domnevno na ta vojna območja odšlo več kot 800, med njimi številni mladi in tudi več deset žensk.

Francoske oblasti se bojijo, da bodo njihovi državljani po vrnitvi v domovino sodelovali v terorističnih napadih, kakršen se je zgodil v judovskem muzeju v Bruslju maja letos, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. V zvezi z napadom so prijeli Francoza Mehdija Nemmoucha, ki se je leto dni boril v Siriji.

Z vprašanjem Evropejcev, ki se pridružijo islamskim skrajnežem in so ob vrnitvi domov potencialni napadalci na domačih tleh, so se v torek na neformalnem srečanju v Milanu ukvarjali tudi notranji ministri EU. Ti so pripravili akcijski načrt za identifikacijo mladih, ki so se odločili za boj v Siriji. Kot je po pisanju STA poudaril koordinator EU za boj proti terorizmu Giles de Kerchove, je hitro ukrepanje še nujnejše zaradi nedavnega dogajanja v Iraku.