Francija za oborožitev sirskih upornikov

Sirsko opozicijo je tudi Turčija priznala za zakonitega predstavnika sirskega ljudstva.

Objavljeno
15. november 2012 15.01
FRANCE-POLITICS-ASSEMBLY-QUESTIONS
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Pariz - Ob francoski je na novo oblikovano Nacionalno koalicijo sirske revolucije in opozicijskih sil kot »legitimnega zastopnika« sirskega naroda priznala tudi turška stran. »Turčija pozdravlja pomemben dosežek,« je danes v Džibutiju izjavil turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred tem napovedal, da si bo uradni Pariz prizadeval za sprejetje izjeme pri embargu na orožje v Sirijo. »Stališče Francije je, da konflikta ne smemo militarizirati, a je več kot očitno nepravično, da Bašarjeva letala bombardirajo osvobojena območja,« je povedal.

Fabius je po poročanju BBC dejal, da se o dostavi orožja upornikom, namenjenega obrambi, že pogaja z Rusijo in predstavniki Združenih narodov. Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva je sicer Francijo že opozoril, da bi oboroževanje sirske opozicije pomenilo »ostro kršenje mednarodnega prava«.

Francija je bila do danes sicer edina država Zahoda, ki je sirsko nacionalno koalicijo priznala za zakonitega predstavnika sirskega ljudstva. Bolj previdne so Združene države Amerike, od koder so sporočili, da pozdravljajo dogovor med opozicijskimi skupinami, a koalicije še niso pripravljeni priznati kot zakonite zagovornice Sirije. »Še posebej moramo biti pozorni na to, da neposredno ne oborožujemo ljudi, ki bi lahko škodovali Američanom,« je v soboto povedal predsednik Barack Obama.

Francoski predsednik se bo s predstavnikom sirske opozicijske koalicije Ahmedom Moazom al Hatibom sestal v soboto. Dan prej se bodo predstavniki sirske opozicije sestali z britanskim zunanjimi ministrom Williamom Haguem. Britanski premier David Cameron se je danes sestal s člani vladnega kabineta, s katerimi je razpravljal o morebitnih vojaških, humanitarnih in diplomatskih rešitvah krize v Siriji. Pogovor bo med drugim tekel tudi o zaprtju sirskega zračnega prostora in o dobavi protiletalskega orožja opoziciji.