Francija zavrnila izročitev Hartmannove v Haag

Haaško sodišče je Florence Hartmann obsodilo zaradi objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča.

Objavljeno
26. december 2011 15.09
Posodobljeno
26. december 2011 15.16
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Pariz - Francija ne bo aretirala bivše tiskovne predstavnice glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann, za katero je haaško sodišče izdalo zaporni nalog zaradi nespoštovanja sodišča, je danes sporočilo francosko zunanje ministrstvo.

Sodišče je Hartmannovo, ki je bila med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, leta 2009 obsodilo zaradi javne objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča.

Hartmannova je v svoji knjigi o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki srbsko državo vpletajo v pokol 8000 Bošnjakov leta 1995 v Srebrenici.

Haaško sodišče je Hartmannovi, ki je francoska državljanka, sprva naložilo kazen v višini 9000 ameriških dolarjev (7000 evrov), ker pa je ta ni želela plačati, je denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Od Francije je novembra zahtevalo, da Hartmannovo aretira in izroči v Haag.

Francosko zunanje ministrstvo je odločitev utemeljilo s tem, da sodelovanje s sodiščem Pariz obvezuje samo v primeru resnih zločinov, za katere ima sodišče mandat. Nespoštovanje sodišča pa ne sodi mednje, zato Francija nima pravne podlage za pomoč v tem primeru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.