François Hollande je novi francoski predsednik

Sarkozy je dejal, da prevzema vso odgovornost za poraz, Hollande pa je še enkrat obljubil takojšnje spremembe.

Objavljeno
06. maj 2012 20.01
Posodobljeno
06. maj 2012 20.01
Mo. B., Mo. Z.,  Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Pariz - Francozi so z 51,9 odstotki izvolili novega predsednika, socialista Françoisa Hollanda, ki je tako postal drugi socialistični predsednik pete republike. Dosedanji predsednik Nocolas Sarkozy se s svojega položaja poslavlja z 48,1 odstotki glasov. Kot je dejal, za poraz prevzema vso odgovornost.

Po poročanju francoskih medijev se približno 18,5 odstotka francoskih volilnih upravičencev volitev ni udeležilo.

Dnevnik Libèration je na svoji spletni strani zapisal, da je »Prišel je dan, ko je zmagala levica«, dnevnik Figaro pa, da je bila volilna udeležba visoka, a nižja kot na predsedniških volitvah leta 2007.

Hollande pravi, da bo predsednik vseh

Na stotine privržencev francoskih socialistov se je še pred zaprtjem volišč zbralo pred sedežem Socialistične stranke (PS), kjer so s šampanjcem v rokah slavili zmago svojega kandidata. Z ulice Soférino so se odpravili proti trgu Bastille, kjer jih je pozdravil nov francoski predsednik.

Hollande je pred množico zbranih znova obljubil takojšnje spremembe in zagotovil, da bo predsednik vseh. »Noben otrok republike ne bo zapuščen ali dikriminiran,« je kričal množici, ki se je na izrečeno bučno odzivala. »Prva naloga je povezati ljudi, ker bomo le tako lahko premagovali ovire, ki so pred nami, in ni jih malo.« Znova je poudaril pomen javnih storitev, predvsem javnega šolstva.

»Varčevanje ne more več biti edina možnost za Evropo,« je še dejal Hollande, ki je že v predvolilni kampanji poudarjal potrebo po reviziji fiskalnega pakta, da bi ta vseboval tudi spodbude za rast in krepitev solidarnosti.

Sarkozy: Ostati moramo enotni

Poraženec letošnjih predsedniških volitev Nicolas Sarkozy je po pisanju Monda dejal, da desne stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP) ne bo popeljal na junijske parlamentarne volitve. »Ostati moramo enotni in stranko popeljati do zmage na junijskih parlamentarnih volitvah, a kampanje ne bom vodil,« je dejal strankarskim kolegom. Čeprav je pred prvim krogom letošnjih volitev večkrat dejal, da se bo v primeru poraza iz politike umaknil, po pisanju tiskovne agencije AFP danes morebitne upokojitve ni potrdil, je pa dejal, da bo njegova vloga v prihodnje »drugačna«.

V prvem odzivu na sicer še neuradne volilne rezulate je Sarkozy po pisanju Figaroja svojim podpornikom, ki so bili po fotografijah iz Pariza sodeč vidno razočarani, dejal: »Še naprej ostajam z vami. Znova bom postal Francoz med Francozi. Nikoli vam ne bom mogel povrniti vsega, kar ste mi dali.«

»Mali človek zadovoljen«

Medtem se je iz Pariza oglasila Delova novinarka zunanjepolitične redakcije Mimi Podkrižnik, ki pravi, da je francoska levica navdušena, saj je po Françoisu Mitterrandu dobila predsednika iz svojih vrst, zadovoljen pa je tudi mali človek. »V očeh malega človeka je bil Nicolas Sarkozy predsednik privilegiranega sloja, predsednik bogatih. Ljudje se sicer zavedajo, da v krizi, ki jo je čedalje bolj občutiti tudi v Franciji, Hollande ne bo mogel delati čudežev. Jim pa Hollande daje občutek, da je pošten politik. Vedo, kaj in koliko ima in to jih na nek način pomirja,« je zmago Hollanda komentirala Mimi Podkrižnik.