Francoski ustavni svet zavrnil pritožbo Le Penove na volilni zakon

Zakon določa, da morajo kandidati za veljavnost kandidature objaviti imena najmanj 500 voljenih predstavnikov.

Objavljeno
21. februar 2012 22.07
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Francoski ustavni svet je danes zavrnil pritožbo predsedniške kandidatke skrajne Nacionalne fronte Marine Le Pen glede volilne zakonodaje. Ustavni svet, najvišji sodni organ v Franciji, je pritrdil zakonu, ki določa, da morajo kandidati za veljavnost kandidature objaviti imena najmanj 500 voljenih predstavnikov, na primer poslancev ali županov.

Le Penova je v pritožbi izrazila bojazen, da bo s težavo zbrala podpise za kandidaturo na volitvah 22. aprila, ker se nekateri voljeni predstavniki bojijo dati podpis pod njeno kandidaturo. Bojijo se namreč posledic, če bi javno izrazili podporo njeni stranki, je zatrdila.

Ustavni svet je v sodbi poudaril, da volilni zakon s to določbo zagotavlja transparentnost. Le Penova je doslej zbrala 400 podpisov podpore, do 16. marca, ko se izteče rok za vložitev kandidatur, pa jih mora zbrati še 100. Podpise za predsedniške kandidature lahko prispeva približno 42.000 voljenih predstavnikov.

Zadnje javnomnenjske raziskave Le Penovi napovedujejo tretje mesto z okoli 16 odstotki podpore za predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in socialistom Francoisom Hollandeom, poroča Slovenska tiskovna agencija.