Francosko tožilstvo začelo preiskovati nesrečo Coste Concordie

Ugotoviti hočejo okoliščine nesreče in potek evakuacije. Reševalci pa so morali zaradi slabega vremena znova ustaviti delo.

Objavljeno
02. februar 2012 15.33
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim, Pariz − Francosko tožilstvo je danes sporočilo, da so začeli preiskovati nesrečo križarke Costa Concordia, ki je 13. januarja nasedla ob obali toskanskega otoka Giglio. V nesreči so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP umrli štirje Francozi, trupel dveh pa še vedno niso našli.

Iz urada pariškega državnega tožilca so sporočili, da bodo zaslišale vse preživele francoske potnike na ladji − bilo jih je 462. Ugotoviti namreč hočejo okoliščine nesreče ter spoznati potek evakuacije in reševanja. Cilj preiskave je po njihovih besedah »oceniti osebno stisko žrtev in psihološki učinek, ki ga je nanje imela nesreče«.

Medtem je razburkano morje iz nasedle izbilo vrsto oken, reševalce pa prisililo, da so začasno ustavili svoje delo. Zaradi neugodnih vremenskih pogojev se bo načrtovano črpanje 2380 ton nafte iz poškodovane ladje tako še bolj zavleklo. Vetrovi so razmetali tudi vpojne pregrade, ki so jih iz preventivnih razlogov namestili okoli ladje, če bi slučajno prišlo do razlitja.

V okolici ladje se je sicer pojavila tanka plast nafte, kar je še povečalo strah pred okoljsko katastrofo, čeprav pa pristojne oblasti zagotavljajo, da razloga za preplah ni.

Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo 32 ljudi. Reševalci so do zdaj našli 17 trupe, 15 ljudi še vedno pogrešajo, med njimi šest Nemcev, štiri Italijane, dva Francoza, dva Američana in enega Indijca.