Francozi izbirajo nove poslance

Okoli 46 milijonov volivcev le dober mesec po predsedniških volitva izbira 577 članov nacionalne skupščine.

Objavljeno
10. junij 2012 08.59
Posodobljeno
10. junij 2012 09.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Pariz − V Franciji se je ob osmi uri začel prvi krog parlamentarnih volitev. Volišča bodo odprta do 18. ure, v večjih mestih pa do 20. ure, piše Slovenska tiskovna agencija. Drugi krog volitev bo prihodnjo nedeljo.

Do 12. ure se je po podatkih francoskega notranjega ministrstva volitev udeležilo 21 odstotkov volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2007, ko jih je do te ure na volišča prišlo 22,5 odstotka.

Udeležba je tudi nižja kot v prvem krogu predsedniških volitev 22. aprila, ko je znašala dobrih 28 odstotkov. V Franciji sicer običajno na parlamentarnih volitvah beležijo nižjo udeležbo kot na predsedniških.

Zmaga se obeta levici

Raziskave javnega mnenja so pred volitvami napovedovale zmago levice, vprašanje pa je, ali bodo socialisti skupaj z zavezniki zelenimi zbrali dovolj glasov za absolutno večino ali pa se bodo morali opreti tudi na skrajno levico.

Predsednik Françoise Hollande, ki slab mesec po prevzemu položaja uživa okoli 60-odstotno podporo javnosti, sicer upa, da bo na volitvah dobil »veliko, trdno in koherentno« večino, kar bi mu omogočilo izvedbo zastavljenega programa. V Franciji namreč velja polpredsedniški sistem, v katerem pa predsednik republike za izvajanje svoje politike in za oblikovanje vlade potrebuje parlamentarno večino. Francoski socialisti imajo sicer poleg predsednika države tudi že večino v zgornjem domu francoskega parlamenta − senatu.

Desnosredinska Unija za ljudsko gibanje (UMP), kjer je po porazu njihovega kandidata na predsedniških volitvah Nicolasa Sarkozyja v ospredju boj za vodenje stranke, za levico zaostaja za okoli deset odstotnih točk. Pred tokratnimi volitvami je poleg tega v ospredju tudi vprašanje, ali bo skrajno desni Nacionalni fronti znova uspel preboj v parlament, kjer poslancev nima že od leta 1988, dodaja STA.