Ganljiva srečanja Korejcev: Morda še zadnji objemi

Leta 1985 so prvič pripravili druženje družinskih članov, od takrat so jih organizirali že 18.

Objavljeno
20. februar 2014 20.38
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika
Srečanje ločenih družinskih članov simbolizira trpljenje, ki ga morajo že več kot šest desetletij preživljati Korejci z obeh strani 38. vzporednika. Tudi 78-letni Kin Dong Bin si želi samo tega, da bi še enkrat videl sestro, od katere so ga ločili pred 62 leti. Lani jeseni so mu odkrili raka na pljučih in kemoterapija se mu je zdela smiselna samo zato, da bi doživel srečanje.

V četrtek so ga končno pripravili v Severni Koreji na gori Kumgang. Kim živi v Južni Koreji, vse odkar je med korejsko vojno pobegnil iz Pjongjanga zaradi ameriškega bombardiranja. Starejši sestri bi rad pojasnil, da ni zapustil družine zaradi boljšega življenja. Bil je star komaj 16 let in bal se je vojne.

Večina izmed 82 Južnih Korejcev, ki so jih izbrali za srečanje na gori Kumgang, se bo še zadnjič sestala s svojimi družinskimi člani, ki so po vojni leta 1953 ostali na severni strani 38. vzporednika. Petnajst jih že sedi na invalidskem vozičku, 91-letni Kim Sun Kjum je celo na nosilih.

Ponovno srečanje družinskih članov tokrat organizirajo v dveh delih. Najprej bo lahko prva skupina Južnih Korejcev do sobote skupaj s 180 severnokorejskimi sorodniki, nato pa se bo v nedeljo 88 Severnih Korejcev sestalo s 361 sorodniki iz Južne Koreje in z njimi preživljalo skupne trenutke do torka. Tik pred srečanjem so obema skupinama naročili, naj ne nasedata propagandi druge strani.

Leta 1985 so prvič pripravili srečanje družinskih članov in od takrat so jih organizirali že 18, vendar jih je od 128.000 Južnih Korejcev, ki so zaprosili za srečanje, 44 odstotkov že umrlo. Povprečna starost preostalih je 84 let.

Analitiki pravijo, da je dobro znamenje, da je Severna Koreja vendarle privolila v srečanje, čeprav se Južna ni odpovedala vojaškim vajam z Američani. Menijo, da bi to lahko pomenilo, da se bodo odnosi med obema Korejama morda izboljšali. Toda kdaj? Za Kim Dong Bina so takšne analize nepomembne. Zaveda se, da je to morda še zadnje srečanje, zato je sestri kupil več daril, med drugim puhovko in tople nogavice. Samo da jo še enkrat vidi. In da ji pove vse, o čemer je razmišljal šestdeset let.