Gašenje mednarodnega požara

Dan intenzivnih diplomatskih prizadevanj še ni ublažil napetosti v Ukrajini.

Objavljeno
05. marec 2014 23.30
France US Kerry
Boris Čibej, P. Ž., zunanja politika
Boris Čibej, P. Ž., zunanja politika

Pariz − Dan intenzivnih diplomatskih prizadevanj še ni ublažil napetosti v Ukrajini. V Parizu so se sestali zunanji ministri Rusije in ključnih zahodnih držav, na Krim pa so prispeli opazovalci Ovseja, odposlanca Združenih narodov pa so od tam pregnali.

»Strinjala sva se, da je spoštovanje sporazuma z 21. februarja zelo pomembno, če hočemo pomagati Ukrajincem, vsem Ukrajincem,« je po pogovorih s svojim ameriškim kolegom Johnom Kerryjem izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Če bi to bilo res, potem je bilo garanje nove oblasti v Kijevu v zadnjem tednu zaman, na čelo države pa bi se do novih volitev vsaj formalno vrnil pobegli predsednik Viktor Janukovič.

Napeta pogajanja so v francoski prestolnici trajala ves dan, ameriški diplomati pa besed prvega človeka ruske diplomacije niso potrdili. Po mnenju Washingtona bi bil tak sporazum o spoštovanju mednarodnega sporazuma dosežen le, če bi se s tem strinjala tudi nova ukrajinska oblast, ki je zamenjala Janukoviča.

Kerry in Lavrov sta se srečala tudi s kolegi iz Francije, Nemčije in Poljske, ki so skupaj s predstavnikom Kremlja sodelovali pri pripravi sporazuma med Janukovičem in opozicijo. Dogovor je predvideval ustavne spremembe, sestavo vlade narodne enotnosti in predčasne predsedniške volitve, a je takoj po podpisu Janukovič izginil iz prestolnice, opozicija pa je, kakor ji ostro očitajo v Moskvi, prekršila dogovor.

Lavrov se kljub vztrajanju zahodnih kolegov ni hotel pogovarjati s svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Deščicjo. »V Parizu nam ni uspelo posaditi za isto mizo šefov diplomacij Rusije in Ukrajine. Ni hotela Rusija,« je na svojem twitterju napisal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Wojciechowski.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je pogajalce pozval, naj »znižajo temperaturo« pogovorov. »Pomembno in nujno je predvsem to, da zaščitimo načela enotnosti, varnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine,« je povedal. V Ukrajino bo poslal novega odposlanca, svojega namestnika za človekove pravice Ivana Simonoviča. Dosedanjemu posebnemu odposlancu Robertu Serryju so včeraj na Krimu grozili oboroženi neznanci in ga prisilili, da takoj zapusti polotok.

EU se bo na jutrišnjem vrhu morala ukvarjati z vprašanji, kot so: kako ustaviti­ Vladimirja Putina, kako pokazati, da je z agresijo izvedena zasedba Krima nesprejemljiva, kako preprečiti širjenje krize v vzhodno Ukrajino. Na dnevnem redu bo tudi vprašanje sankcij proti Rusiji. Kakšnih, pa je negotovo.