Generalni sekretar ZN opozoril na nevzdržne razmere v Siriji

Ban Ki Mun je pred zasedanjem Varnostnega sveta ZN pozval naj se nasilje konča.

Objavljeno
20. marec 2012 13.45
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Džakarta, New York — Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je pred začetkom zasedanja Varnostnega dejal, da so razmere v Siriji postale nevzdržne in nesprejemljive. Ob tem je Damask pozval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo. O Siriji naj bi sicer danes znova razpravljal Varnostni svet ZN, ki naj bi sprejel posebno izjavo poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Razmere v Siriji so postale zelo težavne in zaskrbljujoče za mednarodno skupnost,« je dejal generalni sekretar ZN Ban po pogovorih z indonezijskim predsednikom Susilo Bambangom Yudhoyonom v Indoneziji. Yudhoyono je dodal, da Džakarta sicer spoštuje sirsko suverenost, da pa bi morala mednarodna skupnost končati humanitarno katastrofo.

Ban je obenem od sirske vlade zahteval, naj dovoli neomejen dostop humanitarne pomoči v državo, mednarodno skupnost pa pozval, naj zahteva končanje nasilja, poroča STA.

Do izjav Bana prihaja pred današnjim zasedanjem Varnostnega sveta ZN, na katerem naj bi države članice razpravljale o osnutku izjave, s katero bi pozvali k »dodatnim ukrepom«, če sirski predsednik Bašar al Asad ne bo spoštoval mirovnega načrta posebnega odposlanca Arabske lige in ZN za Sirijo Kofija Annana.

Osnutek izjave je v ponedeljek predstavila Francija, v njej pa naj bi podprli Annanova prizadevanja za končanje leto dni trajajočega nasilja v Siriji. Gre sicer za predsedniško izjavo, ki ima manj teže kot resolucija, a je njen dogovor in sprejetje ponavadi lažje doseči, dodaja STA.

Z izjavo naj bi Varnostni svet ZN izrazil »globoko zaskrbljenost« zaradi zaostrovanja krize v Siriji in »globoko obžalovanje« zaradi več tisoč smrtnih žrtev v preteklem letu.

Rusija je danes sicer izrazila pripravljenost podpreti tako izjavo Varnostnega sveta ZN kot morebitno resolucijo, s katero bi podprli Annanov načrt za rešitev krize v Sirije, če le ne bosta vsebovali ultimatov.

»Pripravljeni smo podpreti misijo odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana ter predloge sirski vladi in njeni opoziciji,« je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Po njegovih besedah predlogi, ki jih je Annan predstavil al Asadu na srečanju v Damasku, sicer še niso bili predstavljeni javnosti, zato bi morali javno razpravo omogočiti v Varnostnem svetu ZN, piše STA.

V Damask pa je v ponedeljek že prispela tehnična skupina strokovnjakov, ki jih je tja napotil Annan za dogovor o oblikovanju mednarodne opazovalne misije za Sirijo. Skupino sestavlja pet strokovnjakov za politična vprašanja, mediacijo in za vzdrževanje miru.