George Sabra začasno na čelu sirske opozicije

Sabra, ki je doslej vodil sirski nacionalni svet, bo na čelu koalicije najmanj do 10. maja.

Objavljeno
22. april 2013 21.26
SYRIA-CONFLICT-OPPOSITION-FILES
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Damask/Bejrut - Na čelo opozicijske Sirske nacionalne koalicije je danes kot začasni vodja stopil George Sabra. Nasledil bo Ahmada Moaza al Hatiba, ki je v nedeljo odstopil. Sabra bo funkcijo opravljal le do volitev novega predsednika, ki naj bi bile predvidoma 10. maja.

Odločitev je danes sporočil sirski nacionalni svet, eden od glavnih organov nacionalne koalicije. Dan pred tem je njen dosedanji predsednik Hatib podal odstop, uradno v znak protesta proti neuspehu mednarodne skupnosti, da ustavi konflikt v Siriji, v katerem je doslej umrlo najmanj 70.000 ljudi. Zmerni sunit je bil na čelo koalicije izvoljen novembra lani.

Sabra, ki je doslej vodil sirski nacionalni svet, bo na čelu koalicije najmanj do 10. maja, ko naj bi se njeni predstavniki zbrali na volitvah novega vodstva.

Sabra je znan nasprotnik režima v Damasku in eden najvidnejših krščanskih članov opozicije. V času vladavine očeta in predhodnika predsednika Bašarja al Asada, Hafeza, je bil osem let zaprt. Priprli so ga tudi po začetku vstaje proti Asadovemu režimu marca 2011. V začetku lanskega leta je nato skrivaj zapustil državo, da bi sodeloval pri oblikovanju opozicije.