Gibraltar in Španija zaostrujeta odnose

Potem ko so v Gibraltarju začeli gradnjo grebena je Španija okrepila nadzor na meji in napovedala nove ukrepe.

Objavljeno
05. avgust 2013 16.23
SPAIN/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Gibraltar, Madrid - Odnosi med Gibraltarjem in Španijo so se znova zaostrili. Potem ko so v Gibraltarju začeli gradnjo grebena, ki po trditvah Madrida krati pravice španskih ribičev, je Španija okrepila nadzor na meji in napovedala nove ukrepe, tudi 50 evrov pristojbine za prestop meje. Gibraltar ukrepe ostro kritizira, London pa si prizadeva za politično rešitev.

Do novih napetosti med Španijo in Gibraltarjem prihaja zaradi gradnje umetnega grebena, s katerim želi Gibraltar preprečiti vpade španskih ribičev. Madrid trdi, da s tem kršijo pravice slednjih.

Prav jeza zaradi gradnje betonskega grebena je bila po prepričanju Gibraltarja razlog za poostren nadzor nad vozili na meji, ki so ga minuli konec tedna izvajale španske oblasti in je povzročil tri dni dolgih zastojev. Španija se je branila z besedami, da je njena dolžnost preprečiti tihotapljenje.

Španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo je nato v nedeljo v pogovoru za španski časnik ABC v odziv na enostransko odločitev za gradnjo grebena napovedal več ukrepov. »Zabave je konec,« naj bi dejal minister.

Med drugim bo Španija razmislila o uvedbi pristojbine za prestop meje v višini 50 evrov, s čimer bi pomagali ribičem, ki jih bo prizadela gradnja grebena. Poleg tega naj bi zaprli španski zračni prostor za letala, namenjena v Gibraltar, ter preprečili prevoz betona in drugega materiala za gradnjo grebena prek meje.

Velika Britanija je v nedeljo sporočila, da bo izpolnila svoje »ustavne zaveze prebivalcem Gibraltarja in ne bo sklepala kompromisov o suverenosti«.

Kot je še sporočilo zunanje ministrstvo, bodo razlike »s Španijo glede Gibraltarja reševali s političnimi sredstvi kot partnerji znotraj EU, ne pa z nesorazmernimi ukrepi, kot so zastoji na meji«.

Gibraltar je bil v odzivu bolj oster in je danes napoved Španije o uvedbi pristojbin za prestop meje označil za »neandertalski pristop«, ki spominja na obdobje generala Francisca Franca.

Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje, ki leži na skrajnem jugu Gibraltarskega polotoka. Španija je Gibraltar leta 1713 v skladu z mirovno pogodbo iz Utrechta prepustila Veliki Britaniji, vendar ga že dolgo zahteva nazaj. London pa to zavrača, tudi zato, ker si Gibraltarci ne želijo pod špansko suverenost.