Gladka zmaga za Fischerja

V Avstriji državljani volijo predsednika države, ki ima šestletni mandat. Po rezultatih prvih vzporednih volitev je, kot je bilo pričakovano, za sedanjega predsednika Heinza Fischerja glasovalo okoli 78 odstotkov volivcev.

Objavljeno
25. april 2010 15.17
Ta. C./Š. Ro./STA
Ta. C./Š. Ro./STA
 Dunaj - V Avstriji so se zjutraj ob 7. uri odprla volišča za predsedniške volitve. Za predsednika države, ki ima šestletni mandat, se potegujejo sedanji predsednik Heinz Fischer, kandidatka svobodnjakov (FPÖ) Barbara Rosenkranz in kandidat avstrijske Krščanske stranke (CPÖ) Rudolf Gehring.

Po rezultatih prvih vzporednih volitev je za Heinza Fischerja glasovalo okoli 78 odstotkov volivcev, ki so se udeležili današnjih predsedniških volitev. Kljub temu je bila udeležba na tokratnih volitvah rekordno nizka, zgolj 48 odstotkov. Po oceni opazovalcev za to ni krivo samo lepo vreme in nezanimiva predvolilna kampanja, pač pa je to tudi dokaz, da Fischer vendarle ni ljubljenec prav vseh avstrijskih državljanov, starejših od 16 let, ki imajo volilno pravico. Teh je v Avstriji 6,35 milijona.

Vse javnomnenjske raziskave so napovedale gladko zmago Fischerja. Fischer naj bi dobil okoli 80 odstotkov podpore. Sam si je kot cilj zastavil doseči absolutno večino v vseh devetih avstrijskih zveznih deželah. Rosenkranzova naj bi dobila od 13 do 16 odstotkov, Gehring pa največ pet odstotkov podpore.

Volilna udeležba 6.355.620 avstrijskih volilnih upravičencev naj bi bila nizka, po nekaterih napovedih celo rekordno nizka, in sicer med 50 do 60-odstotna. Volišča v Avstriji se bodo zaprla ob 17. uri, končni neuradni rezultati pa naj bi bili znani po 19. uri.

Rosenkranzova je svoj glas oddala v rojstnem kraju Seebarn v občini Hermanndsorf nekaj po 9. uri. Pričakovali so jo številni fotografi, a njen nastop danes je bil kratek. Takoj po oddaji glasu je zapustila volišče in izjav s prošnjo, naj spoštujejo njeno zasebnost, ni želela dati.

Bolj gostobeseden je bil Gehring, ki je izrazil optimizem, da se bo skupaj s Fischerjem uvrstil v drugi krog volitev. Skupaj s soprogo Edeltraud je oddal svoj glas malo pred 10. uro na volišču v kraju Perchtoldsdorf v Spodnji Avstriji.

"Nekaj lahko rečem, odločitev je bila lahka," je ob oddaji volilnega lističa dejal kandidat CPÖ, ki je po oddaji volilnega glasu odšel k maši, čas do razglasitve rezultatov pa namerava preživeti v krogu svoje družine in na sprehodu.

Opoldne je svoj glas po poročanju spletne strani avstrijske televizije v Josefstadtu oddal tudi Fischer. Glede na javnomnenjske napovedi, ki mu napovedujejo gladko zmago, je sedanji predsednik pred oddajo svojega glasu dejal, da je pravzaprav "sproščen" in za svoj cilj volilne nedelje označil "jasno večino veljavnih glasov".