Glasovanje na treh voliščih v Kosovski Mitrovici neveljavno

Kosovska volilna komisija je sporočila, da bodo vsaj na treh voliščih, kjer so izbruhnili nemiri, ponovili volitve.

Objavljeno
06. november 2013 11.01
KOSOVO-VOTE-SERBIA-EU
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Priština - Član kosovske volilne komisije (CIK) Nenad Rikalo je pozno sinoči za Tanjug sporočil, da glasovanja na vsaj treh voliščih s severnega dela Kosovske Mitrovice ne bodo upoštevali. S preštevanjem volilnih lističev s preostalih občin na severu Kosova nameravajo začeti danes. Izključena ni možnost, da bodo volitve ponovili v vseh voliščih Kosovske Mitrovice in nekaterih volilnih okrajih v občinah Leposavić in Zvečan.

»Končana je predaja dokumentacije s štirih občina na severu Kosova in odločili smo se, da za tri volišča iz Kosovske Mitrovice ni nikakršne osnove za kakršnokoli obravnavo glasov. Tamkajšnji material je popolnoma neuporaben, zato je CIK sprejel odločitev, da razveljavi in ponovi glasovanje na tehnični šoli, osnovni šoli Sv. Sava in v zdravstveni šoli,« je sporočil Rikalo. Pod vprašajem je tudi kredibilnost glasov z drugih volišč v Kosovski Mitrovici, saj je prišlo do napak pri postopku zapiranja volišč.

Datuma ponovnega glasovanja še niso določili, bodo pa to najverjetneje storili danes ali najpozneje jutri.

Rikalo je povedal, da bodo dokumente s preostalih volišč natančno pregledali in se nato odločili ali so dovolj kredibilni za nadaljnjo obravnavo. Po njegovih besedah so razmere v občini Zubin Potok dobre, bodo pa morda morali ponoviti volitve na nekaterih voliščih v občinah Leposavić in Zvečan. Končno odločitev bodo sprejeli po analiz vsebine glasovalnih skrinjic in na podlagi poročila Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je spremljala volitve.

Potek prvih volitev, ki so potekale na celotnem ozemlju Kosovo, in začetek oblikovanja skupnosti srbskih občin na Kosovu bo glavna tema tudi današnjega srečanja srbskega premiera Ivice Dačića in njegovega kosovskega kolega Hashima Thaçija z zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton.

»Govorili bomo o dobrih in slabih stvareh nedavnih volitev in tudi o drugem krogu, ki bo potekal 1. decembra,« je povedala tiskovna predstavnica Ashtonove Maja Kocijančič.