Golanska planota: Avstrijski vojaki bodo pobrali šila in kopita

Avstrija je poskrbela­ za zaplet z nenadno odločitvijo o umiku svojih vojakov z Golanske planote.

Objavljeno
03. julij 2013 22.36
GERMANY-MILITARY-PARATROOPERS
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Medtem ko je varnostni svet Združenih narodov prejšnji teden podaljšal mirovno misijo­ Undof na Golanski planoti med Izraelom in Sirijo, je Avstrija poskrbela­ za zaplet z nenadno odločitvijo o umiku svojih vojakov.

»To ni navaden umik, ampak pobeg,« je omenjeno odločitev za avstrijski časopis Standard komentiral neimenovani »visoki diplomat«. Avstrijski obrambni minister Gerald Klug je v začetku junija namreč zaradi čedalje bolj nevarnih razmer napovedal umik 377 avstrijskih vojakov z mirovne misije Undof na mejnem območju med Izraelom in Sirijo na Golanski planoti že do konca julija.

Sprva je odločitev razburila OZN, saj so Avstrijci predstavljali več kot tretjino 900-članske misije Undof, tako hiter umik pa ne bo omogočil pravočasne zamenjave.­ Po neuradnih informacijah so odgovorni pri Združenih narodih vsaj dvakrat pozvali avstrijskega zunanjega ministra k ublažitvi odločitve; da naj vojaki ostanejo dlje in s tem omogočijo njihovo pravočasno zamenjavo ter da naj prepustijo svojo opremo naslednikom. Odločitve minister ni spremenil, o predaji opreme, predvsem posebnih sistemov za opazovanje, pa se še pogajajo.

Poleg centrale v New Yorku je Dunaj eno od treh regionalnih središč institucij Združenih narodov; ti sta še v Ženevi in Nairobiju, zaradi česar so odnosi med Avstrijo in ZN še posebej pomembni. Po mnenju omenjenega diplomata je bila odločitev o umiku tudi protipravna, saj avstrijsko vlado veže dogovor o namestitvi vojakov, ki ga lahko prekliče zgolj varnostni svet ZN. Zadeva je prišla celo do generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna, ki je po telefonu poklical avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, da bi se pogovorila o umiku avstrijske vojske. »Zunanjemu ministru je vseeno, kaj si o vsem skupaj misli Korejec z druge obale Atlantika. S takšnimi potezami bo zaradi majhnih interesov uničeno naše dobro ime,« je za Standard povedal neimenovani general avstrijske vojske.

Nevarno delo vojakov

Zaradi hitre in sporne odločitve o umiku z Golanske planote se je tudi v avstrijski politiki in medijih vnela živahna razprava o ustreznosti in posledicah odločitve. Na obrambnem ministrstvu menijo, da umik ne bo imel posledic za avstrijski ugled v ZN, saj so njihovi vojaki še vedno na misijah na Kosovem in v Libanonu, poudarjajo še, da so se tudi japonski in hrvaški vojaki pred kratkim umaknili z Golanske planote. Avstrijske vojake bo sicer nadomestil Fidži, ki je obljubil 500 vojakov, vendar bo v vmesnem času misija Undof nepopolna. Štela naj bi okoli 900 vojaških opazovalcev, a bo v njej ob koncu julija le še 340 Filipincev in 190 Indijcev.

Varnostni svet ZN je prejšnji teden še za šest mesecev podaljšal mirovno misijo Undof, zaradi naraščajočega nasilja v Siriji pa bodo lahko pripadniki modrih čelad za obrambo nosili tudi težje orožje in imeli več osebne zaščite. Misija ima sicer nalogo opazovati premirje med Sirijo in Izraelom iz leta 1974, zaradi državljanske vojne v Siriji pa je delo vojakov čedalje bolj nevarno. Letos so sirski uporniki vsaj trikrat ugrabili pripadnike modrih čelad. Lani so bili v streljanju na konvoj ZN ranjeni štirje avstrijski vojaki.

VS ZN je pozval Izrael in Sirijo k spoštovanju premirja iz leta 1974, sirske upornike pa, naj ustavijo vojaške aktivnosti na Golanski planoti. Nova resolucija je predvidela dodatne ukrepe za okrepitev »samoobrambnih zmogljivosti pripadnikov Undofa« – vojaki, do zdaj oboroženi le z lahkim osebnim orožjem, bodo dobili težje mitraljeze, zaščitne jopiče in oklepna vozila. Opazovalna misija naj bi se povečala iz 900 na vsaj 1250 pripadnikov.