Goldman Sachs in Shell, najhujša primera zlorab okolja in človekovih pravic

Med šest finalistov The Public Eye Awards se je uvrstilo tudi podjetje Alstom.

Objavljeno
24. januar 2013 11.08
Posodobljeno
24. januar 2013 11.25
Switzerland Davos Forum
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

V Davosu, kjer se odvija Svetovni gospodarski forum, zaradi katerega so se v švicarsko zimsko letovišče začeli zgrinjati tudi protestniki proti svetovni gospodarski in politični eliti, so danes podelili nagrade za najhujše primere zlorab okolja in človekovih pravic, The Public Eye Awards.

Prvo mesto je zasedlo ameriško podjetje Goldman Sachs, medtem ko si je nagrado javnosti z 41.800 glasovi in veliko prednostjo pred preostalimi nominiranci prislužilo podjetje Shell.

Prejemnik nagrade žirije, Goldman Sachs, je ameriško podjetje, »ki s špekulacijami na bančnih trgih in vpletenostjo v politične odločitve zagotavljajo dobiček manjšine na račun vse večje neenakosti in prikrajšanosti večine. Najočitnejši primer posledic njihovega poslovanja je grška gospodarska kriza, ki je zamajala prihodnost njenih državljanov«. Gost današnje podelitve, profesor ekonomije William K. Black je ob tem poudaril, da »Goldman Sachs ni edino 'črvivo jabolko' v zbirki svetovnih bank, a predstavlja vodilo sistemsko nevarnih institucij«.

Podjetje Shell je, kot je zapisano v obrazložitvi žirije, »nenehno vpleteno v kontroverzne, tvegane in umazane projekte za pridobivanje nafte. Tak primer je tudi Arktika, kjer želi Shell v nepredvidljivem in nevarnem okolju črpati nafto iz rezerv, ki zadoščajo zgolj za tri leta. S tem projektom bi tvegali katastrofo v enem izmed bolj raznovrstnih naravnih okolij na Zemlji ter ogrožali življenja štirih milijonov ljudi, kot tudi edinstvene favne. Strokovnjaki so prepričani, da bi se naftna katastrofa lahko zgodila kadarkoli in bi jo bilo zaradi specifičnih pogojev, ki prevladujejo na Arktiki, nemogoče omejiti in počistiti«.

Med šest finalistov za (ne)slavnostno priznanje se je uvrstilo tudi podjetje Alstom, »ki je po vsem svetu poznano zaradi škandalov s podkupovanjem. Med drugim ga je na končni seznam izbranih korporacij uvrstil tudi projekt bloka 6 Termoeletrarne Šoštanj, kjer je Alstom osumljen podkupovanja oz. plačevanja provizije, kar je še vedno stvar preiskave tako na nacionalni kot evropski ravni. Govorimo o trenutno največji investiciji v novejši zgodovini Slovenije, ki nas bo še nadaljnjih 40 let opominjala na nesposobnost političnih akterjev, da zaščitijo javno dobro pred korporacijami, ki za dosego svojega cilja povečevanja dobičkov ne izbirajo sredstev,« so ob obrazložitvi žirije The Public Eye Awards zapisali predstavniki Greenpeacea v Sloveniji.