Francija: Sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze (FOTO)

Po Trumpovi užaljeni zavrnitvi skupne izjave vrha G7 so iz Macrononovega urada opozorili, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.
Fotografija: Vrh G7 je bil zaznamovan z vojno besed med ZDA in zavezniki. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vrh G7 je bil zaznamovan z vojno besed med ZDA in zavezniki. FOTO: Reuters

Ottawa – Predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave.



Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi »Justinovih« lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.



Voditelji, zbrani okoli kljubovalnega Trumpa. FOTO: Jesco Denzel/AP
Voditelji, zbrani okoli kljubovalnega Trumpa. FOTO: Jesco Denzel/AP






V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. »Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!«





Že pred vrhom, ki je v petek in soboto potekal v kraju La Malbaie v kanadski provinci Quebec, je bilo jasno, da bodo težave zaradi Trumpa. Najprej zaradi njegovih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 1. junija uvedel proti EU, Kanadi in Mehiki, nato zaradi izjav, ki jih je dal pred potjo na vrh, kamor je zamudil debelo uro, in obnašanja na samem vrhu.

Analitiki so govorili, da gre v bistvu za vrh G6 plus ZDA, in napovedovali, da bo sklepno izjavo, o kateri se morajo strinjati vsi udeleženci, izjemno težko sprejeti zaradi ZDA. Na koncu so jo sicer le sprejeli, sicer brez ZDA v delu, ki je izražal podporo Pariškemu podnebnemu sporazumu, in brez ZDA ter Japonske pri zavezi, da bodo svetovne oceane očistili onesnaževanja s plastiko.

Canada's Prime Minister Justin Trudeau and G7 leaders France's President Emmanuel Macron, Germany's Chancellor Angela Merkel, Britain's Prime Minister Theresa May and U.S. President Donald Trump hold a meeting with staff on the first day of the G7 meeting in Charlevoix city of La Malbaie, Quebec, Canada, June 8, 2018. Picture taken June 8, 2018.  Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Canada's Prime Minister Justin Trudeau and G7 leaders France's President Emmanuel Macron, Germany's Chancellor Angela Merkel, Britain's Prime Minister Theresa May and U.S. President Donald Trump hold a meeting with staff on the first day of the G7 meeting in Charlevoix city of La Malbaie, Quebec, Canada, June 8, 2018. Picture taken June 8, 2018. Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.


Trump je pred potjo v Kanado navrgel, da bi bilo treba G7 spremeniti nazaj v G8 z vrnitvijo Rusije, česar ni vzela resno niti Moskva, vendar pa je Trump, ki se veliko bolje počuti v družbi avtokratov, kot so Vladimir Putin, Xi Jinping in Kim Džong Un, kot pa v družbi demokratično izvoljenih in odgovornih voditeljev, vztrajal. Na novinarski konferenci pred odhodom proti Singapurju, kjer se bo v torek srečal s Kimom, je krivdo za rusko zasedbo Krima, zaradi česar so Moskvo izključili iz G8, pripisal predsedniku Baracku Obami, ker je to dovolil, ker Trump menda tega ne bi dovolil.

Ameriški mediji so pred vrhom poročali, da Trump noče v Kanado, ker noče poslušati pridig zaradi svojih trgovinskih in drugih izpadov. V petek so mu kolegi iz šestih držav nizali statistične in druge podatke z dejstvi okrog trgovine. Vendar pa francoski diplomatski viri pravijo, da Trump ni slišal ničesar in je uprizoril eno svojih dolgih nepovezanih tirad, kar je potem storil tudi z novinarsko konferenco v soboto, zaradi česar so kritični mediji v ZDA začeli spet ugibati o njegovem duševnem zdravju.

Trump je bil v soboto vidno jezen in je vztrajal pri svojem prepričanju, da so ZDA prašiček hranilnik za svet, kar se bo nehalo ali pa se bo nehala ameriška trgovina s svetom. Hkrati je vztrajal, da so njegovi odnosi s kolegi voditelji na vrhu odlični, celo najboljši v zgodovini. Sam je storil vse, da ne bi bili. V soboto zjutraj je na primer zamudil na zajtrk in razpravo o spolni enakopravnosti.

Canada's Prime Minister Justin Trudeau and G7 leaders Britain's Prime Minister Theresa May, France's President Emmanuel Macron, Germany's Chancellor Angela Merkel, and U.S. President Donald Trump discuss the joint statement following a breakfast meeting on the second day of the G7 meeting in Charlevoix city of La Malbaie, Quebec, Canada, June 9, 2018.  Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Canada's Prime Minister Justin Trudeau and G7 leaders Britain's Prime Minister Theresa May, France's President Emmanuel Macron, Germany's Chancellor Angela Merkel, and U.S. President Donald Trump discuss the joint statement following a breakfast meeting on the second day of the G7 meeting in Charlevoix city of La Malbaie, Quebec, Canada, June 9, 2018. Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.


Vzdušje vrha G7 pa je najbolj ponazorila fotografija, ki je prišla iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel in prikazuje Trumpa na stolu s prekrižanimi rokami in Merklovo in druge voditelje okrog njega, ki ga stoje prepričujejo v nekaj.

Kljub cirkusu je bila izjava sprejeta, vendar pa še ni bila objavljena do novinarske konference Trudeauja, ki je Trumpa tako pogrela, da je objavil žaljivi tvit in se umaknil od izjave. Kanadčan je dejal, da so tisti, ki so pričakovali rešitev sporov s Trumpom okrog trgovine, pričakovali preveč.


Trudeau vztraja pri obstoječi Nafti


»Predsednik ZDA bo očitno še naprej govoril, kar govori,« je dejal Trudeau in vztrajal pri tem, da bo Kanada v odgovor na Trumpove carine 1. julija uvedla svoje carine na uvoz iz ZDA v višini 16,5 milijard dolarjev. Mehika je carine že uvedla in podobno bo storila tudi EU, čeprav so se na vrhu G7 menda načeloma dogovorili o začetku trgovinskega dialoga med ZDA in EU v naslednjih dveh tednih.

»Povedal mi je, da bi bile carine napaka, in strinjam se, da si tega nikakor ne želimo. Ne želimo škodovati ameriškim delavcem, ampak na odločitev za nezakonite in nesprejemljive carine na kanadske jeklarje in delavce v avtomobilski industriji in na kanadsko ekonomijo je treba odgovoriti sorazmerno,« je dejal Kanadčan in s tem izrazil mnenje praktično vseh udeležencev vrha razen ameriških.

Gladko je zavrnil tudi Trumpovo trditev, da so blizu dogovora o novem sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta), ki bo imel rok trajanja na primer pet let. »Tega ne bo. Ne bomo sprejemali sporazuma, ki bo avtomatično potekel vsakih pet let. To ni trgovinski sporazum. Tega ni na mizi,« je dejal.


Boj proti protekcionizmu


Sklepna izjava vrha G7 oziroma G6, ker je Trump ZDA umaknil podporo pariškemu podnebnemu sporazumu in zavezi za očiščenje oceanov plastike, med drugim takoj na začetku izraža skupno zavezo za boj proti protekcionizmu in za odpravljanje trgovinskih ovir ter mednarodni trgovinski sistem na osnovi pravil.

Potem pa na skupaj osmih straneh med drugim izraža skupno zavezo, da Iran ne bo nikoli prišel do jedrskega orožja, poziva Rusijo, naj preneha spodkopavati demokracije in neha podpirati sirskega predsednika Bašarja al Asada, poziva k hitrim reformam Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter poziva k večji enakosti spolov.

EU, Kanada, Japonska, Nemčija, Velika Britanija in Svetovna banka bodo za izobraževanje žensk in deklet v kriznih in konfliktnih situacijah namenile 3,8 milijarde dolarjev. ZDA se ne gredo, ampak niso proti.

Komentarji: