Grčija prejela skoraj šest milijard evrov pomoči

Grčija naj bi danes dobila tudi prva sredstva IMF, in sicer 1,65 milijarde evrov.

Objavljeno
19. marec 2012 18.47
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Začasni sklad za zaščito evra (EFSF) je Grčiji danes izplačal 5,9 milijarde evrov. Gre za prvo izplačilo iz naslova drugega programa pomoči, v okviru katerega so države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF) Atenam do leta 2016 obljubili skupno 172,7 milijarde evrov.

Grčija naj bi danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije dobila tudi prva sredstva IMF, in sicer 1,65 milijarde evrov, je konec prejšnjega tedna napovedal predstavnik Evropske komisije v trojki Matthias Mors.

Prvi program pomoči Grčiji iz maja 2010 je v treh letih predvidel do 110 milijard evrov posojil Grčiji. Iz tega programa je Grčija od držav z evrom in IMF skupaj dobila 73 milijard evrov, a denar ni zadostoval za rešitev iz globoke dolžniške krize.

Javna pomoč v okviru drugega programa naj bi po prvih napovedih znašala 130 milijard evrov. Ob upoštevanju sredstev, ki so ostala iz prvega programa pomoči, pa je ta pomoč višja, kažejo novi izračuni.

Evroskupina je drugi program pomoči Grčiji zagnala potem, ko je Atenam uspelo v dogovoru z zasebnimi upniki in preko zakonodajne prisile zagotoviti odpis dolga v višini okoli 105 milijard evrov. Z odpisom in novim programom javne pomoči naj bi se grško dolžniško breme do leta 2020 z okoli 160 zmanjšalo na 117 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Grčija je potrebovala sveža finančna sredstva, saj ji bo v torek v plačilo zapadlo 14,5 milijarde evrov dolga. Del teh sredstev so ji zasebni upniki odpisali, del pa jih bo poplačala z danes prejeto pomočjo, še piše STA.