Grčija: s policijsko racijo nad stavkajoče

Da bi končala stavko zaposlenih v atenski podzemni železnici, je vlada posegla tudi po prisilni mobilizaciji javnih uslužbencev.

Objavljeno
25. januar 2013 10.58
GREECE-ECONOMY-TRANSPORT-POLITICS-STRIKE
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Atene – Grške oblasti so danes uresničile svojo grožnjo in s silo končale stavko uslužbencev atenske podzemne železnice, ki že več kot teden dni močno ovira javni promet v grški prestolnici. Približno sto pripadnikov protiizgredniške enote grške policije je okoli četrte ure zjutraj vdrlo v garažo metroja, kamor se je več deset stavkajočih delavcev zabarikadiralo v četrtek. Čeprav je racija minila brez nasilja, so policisti začasno odvzeli prostost štirim ljudem.

Uslužbenci atenske podzemne železnice so se za stavko odločili zaradi nasprotovanja načrtom vlade, da bi v okviru širše reforme plačnega sistema v javnem sektorju razdrla veljavne pogodbe z njimi, zaradi česar jim po zagotovilu njihovih sindikalnih predstavnikov grozi do 25-odstotno znižanje plač.

Skrajni ukrep

Spor med delavci in oblastmi se je še zaostril v četrtek, ko je vlada, ki vztraja, da je stavka nezakonita, posegla po redko uporabljenem ukrepu prisilne mobilizacije javnih uslužbencev, ki tem nalaga vrnitev na delovna mesta, v nasprotnem primeru pa jim grozi prekinitev delovne pogodbe, aretacija in celo zaporna kazen v trajanju do petih let. To je sicer šele devetič, da so se grške oblasti odločile za tovrsten ukrep po koncu vojaške diktature leta 1974.

A vladna odločitev o prisilni mobilizaciji in jutranja akcija varuhov reda in miru bosta, kakor kaže, dosegli nasproten učinek od zaželenega. Kmalu po raciji se je namreč pred garažo metroja v znak podpore stavkajočim zbralo na stotine njihovih privržencev, centrale sindikatov delavcev v javnem prometu pa so že v četrtek zvečer razglasile stavko, zaradi katere so bili mnogi Atenčani prisiljeni poiskati alternativni način prevoza do doma. Javni promet v prestolnici bo tudi danes predvidoma popolnoma obstal.

»Žrtvovanje brez izjem«

Vlada sicer ostaja nepopustljiva, češ da je napovedano znižanje prihodkov uslužbencev atenske podzemne železnice v skladu s podobnimi ukrepi v širšem javnem sektorju. »Grško ljudstvo je prisiljeno v veliko žrtvovanje in pri tem ne sme biti nobenih izjem,« je stavkajočim delavcem včeraj sporočil premier Antonis Samaras, obenem pa so jim v njegovem kabinetu očitali nespoštovanje odločitve sodišča, ki je pred dnevi razsodilo, da je njihova stavka nezakonita. Sindikati in leva opozicijska koalicija Siriza sta medtem vlado zaradi uporabe ukrepa prisilne mobilizacije javnih uslužbencev obtožili poseganja po diktatorskih metodah.

Grški javni sektor se je po izbruhu finančne krize znašel v osrčju rigoroznih varčevalnih ukrepov vlade, ki jih mora ta uvajati v zameno za milijardna posojila tujine. Država je sicer vstopila že v šesto leto recesije, ta mesec pa so v Grčiji namerili rekordno 26,8-odstotno brezposelnost.