Gruzinski parlament omejil pristojnosti predsednika

Predsednik odslej ne bo mogel imenovati ali odstaviti premiera ali vlade brez potrditve parlamenta.

Objavljeno
25. marec 2013 17.50
reut*Sakasvili
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Kutaisi − Gruzinski parlament je danes soglasno sprejel spremembe ustave, ki omejujejo pristojnosti predsednika države, piše Slovenska tiskovna agencija. Predsednik tako odslej ne bo mogel imenovati ali odstaviti premiera ali vlade brez potrditve parlamenta, kar bo predvidoma omililo napetosti med predsednikom Mihailom Sakašvilijem in premierom Bidzinom Ivanišvilijem.

Premier Ivanišvili spremembe ustave podpira vse od oktobra lani, ko je njegova koalicija Gruzinske sanje na volitvah premagala do takrat vladajočo Sakašvilijevo stranko, piše STA.

Od volitev naprej sicer med predsednikom in premierom vladajo napeti odnosi, Sakašvili pa je Ivanišvilijevo vlado celo obtožil, da proti nekdanjim članom vlade izvaja lov na čarovnice.

V zadnjih treh mesecih so namreč več nekdanjih članov Sakašvilijeve vlade aretirali, na tisoče članov njegove stranke pa zaslišali zaradi domnevnih prestopkov, še navaja STA.

Preiskave so pritegnile tudi pozornost diplomatov evropskih držav, ki so opozorili na selektivno uporabo pravnih sredstev in preganjanje političnih nasprotnikov, zaključuje STA.