Günter Wallraff proti Burger Kingu

Nemški raziskovalni novinar Günter Wallraff se je zdaj lotil verige hitre hrane Burger King.

Objavljeno
12. maj 2014 20.59
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Nemški raziskovalni novinar Günter Wallraff, ki je zaslovel z neštetimi odmevnimi razkritji, se je zdaj lotil verige hitre hrane Burger King. Po televizijski oddaji o slabi higieni, pritiskih na člane delavskega sveta, nezadostnem plačevanju zaposlenih in pomanjkljivem ravnanju s pokvarljivo hrano zdaj ta v Nemčiji izgublja stranke in nekaj podružnic je moralo zapreti vrata.

»Zadelo nas je, v številnih nemških podružnicah se nam promet zmanjšuje,« pravi nemški šef mednarodne verige hitre hrane Burger King in obljublja, da si bodo zaupanje strank povrnili s kakovostjo in preglednostjo. Andreas Bork napoveduje tudi uvedbo zunanjih nadzornikov, a dve podružnici sta vseeno že zaprli vrata, težav pa s tem verjetno še ni konec. Pri Burger Kingu so imeli namreč smolo, da so se znašli v tajni preiskavi znamenitega nemškega raziskovalnega novinarja Günterja Wallraffa, ki že desetletja razkriva nepravilnosti v odnosu do delavcev, priseljencev, brezdomcev, temnopoltih in vseh drugih »čisto na dnu«, kot se imenuje tudi njegova knjiga razkritij težkega življenja turških priseljencev v Nemčiji iz 80. let. Wallraff zdaj s svojo ekipo deluje za televizijsko postajo RTL.

Sin delavca in matere s koreninami francoskih hugenotov se je izučil za knjigarnarja, a je že v mladosti z zavračanjem vojaške obveznosti pokazal svojo uporniško naravo, ki jo dokazuje tudi po dopolnjenem 70. letu. Že zgodaj je začel razkrivati težavne razmere v industrijski proizvodnji, preizkusil se je kot alkoholik v psihiatrični ustanovi, kot brezdomec, študent v iskanju sobe ali dobavitelj morilskega napalma vojski ZDA, o svojih zgodah in nezgodah pa ves čas natančno obvešča javnost. V mnogih podjetjih kadrovske službe obupano pazijo, da se ne bi vrinil v njihove vrste, a se mu je vedno znova posrečilo prelisičiti tiste, ki skrivajo dvomljive poslovne in druge prakse. To so grenko izkusili koncerni, kot Thyssen, Lidl, Deutsche Bahn in številna manjša podjetja, od katerih so nekatera prav zaradi Wallraffovih preiskav propadla.

S poudarjanjem pravice državljanov do obveščenosti je najslavnejši nemški raziskovalni novinar odbil neštete tožbe, pa čeprav je nekatere tudi izgubil, med njimi svojo zaradi prisluškovanja državnih obveščevalnih služb njegovemu telefonu. Vendar Günter Wallraff nikoli ne odneha. V 70. letih je moral zaradi protestov proti grški vojaški diktaturi dolge mesece preživeti v tamkajšnji samici, pripisovali so mu zasluge za razkritje puča generala Antónia de Spínola na Portugalskem. V Izraelu je beležil zgodbe preživelih nacističnega holokavsta, v Siriji preiskoval usodo kurdskih oporečnikov, na Japonskem težave iranskih gastarbajterjev, po fatvi ajatole Homeinija se je zavzel za pisatelja Salmana Rushdieja. Leta 2003 mu zaradi želje po raziskovanju kršitev človekovih pravic v Čečeniji niso dovolili v Rusijo, čeprav je sam novinar, pa se je lotil tudi razkrivanja metod Bilda, najbolj branega časopisa v državi. Počrnjen v obraz je v preobleki somalskega priseljenca razkrival prikrit rasizem v Nemčiji.

Tudi Wallraff ni brezmadežen

A Günter Wallraff tudi sam ni brezmadežen, nekateri sodelavci so dokazali, da so zanj napisali velik del člankov in knjig, a se je pod njih podpisal sam, med razkrivanjem dvomljivih poslovnih in kadrovskih praks verige hitre hrane Burger King pa ga zdaj kritiki obtožujejo mižanja na obe očesi ob podobnih prekrških konkurenčnega podjetja McDonald's, kjer so mu v preteklosti menda plačevali honorarje. Tako kot tedaj, ko so ga obtoževali sodelovanja z vzhodnonemško službo državne varnosti Stasi, znameniti raziskovalni novinar tudi zdaj ne vidi nič napačnega v poročanju o škodljivosti hitre hrane na McDonaldovih predstavitvah. Poroča, da je del prejetih honorarjev nakazal članici delavskega sveta, ki so jo zaradi nestrinjanja z njenimi stališči odpustili.

Pri Burger Kingu, ki v približno devetdesetih nemških restavracijah zaposluje tri tisoč ljudi, pa se bodo morali zelo potruditi za naklonjenost ljubiteljev hitre hrane. Mnogi ne verjamejo več geslu podjetja, da je okusnost njihov kralj, ogorčeni so tudi zaradi poročil o trpinčenju zaposlenih, od katerih je menda eden pristal v psihiatrični ustanovi, drugi pa poskusil narediti samomor. Poslovodja, ki je zaposlenim domnevno najbolj škodoval, je medtem že odstopil s položaja, Günter Wallraff pa opozarja, da še naprej deluje v podjetju.