Haaško sodišče potrdilo vse točke obtožnice proti Mladiću

Mladić se bo moral zagovarjati tudi za genocid v Srebrenici. Obramba naj bi dokazni postopek začela 13. maja.

Objavljeno
15. april 2014 17.36
reu/WARCRIMES-MLADIC/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Haag − Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes zavrnilo zahtevo vojnega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, da ga oprostijo nekaj obtožb, vključno z obtožbo za genocid v Srebrenici, in odločilo, da se mora zagovarjati v vseh točkah obtožnice, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dvainsedemdesetletnega Mladića, proti kateremu je haaško sodišče obtožnico vložilo že leta 1995, so po letih skrivanja prijeli maja 2011 v eni od vojvodinskih vasi. Sojenje v Haagu se je začelo maja 2012. Mladić je v enajstih točkah obtožen številnih vojnih zločinov, genocida nad Bošnjaki v Srebrenici in obleganja Sarajeva med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995.

Potem ko je tožilstvo februarja letos končalo dokazni postopek, so Mladićevi odvetniki trdili, da ni predstavilo zadostnih dokazov, ki bi lahko vodili do obsodbe za obtožbe o genocidu in nekaterih drugih zločinov. Zato so od sodišča zahtevali, da Mladića oprosti krivde v posameznih točkah obtožnice, tudi glede genocida v Srebrenici, ko so sile pod njegovim poveljstvom julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov, piše STA.

Sodni senat, ki mu predseduje sodnik Alphons Orie, je danes zahtevo zavrnilo, tako da se bo moral Mladić zagovarjati v vseh točkah obtožnice.

Obramba naj bi dokazni postopek začela 13. maja.