Haaško sodišče za Tolimirja zahteva dosmrtno ječo

Zdravka Tolimirja, nekdanjega tesnega zaveznika Ratka Mladića, bremeni osem točk obtožnice, vključno z genocidom.

Objavljeno
21. avgust 2012 22.54
NETHERLANDS-SERBIA-BOSNIA-TOLIMIR-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Haaški tožilec Peter McCloskey je danes v sklepni besedi  zatrdil, da je tožilstvu uspelo dokazati odgovornost nekdanjega generala vojske Republike srbske Zdravka Tolimirja za genocid v Srebrenici. »Za ta zločin obstaja le ena kazen, in sicer dosmrtna ječa,« je danes povedal McCloskey.

Sojenje Tolimirju, ki je bil med vojno v BiH pomočnik Ratka Mladića za obveščevalno-varnostne zadeve, se je začelo 26. februarja 2010. V tem obdobju je pred haaško sodišče stopilo 126 prič tožilstva in le štiri priče Tolimirja, ki se je zagovarjal sam.  Nekdanji general, ki je veljal za desno roko Mladića, se na začetku sojenja ni izrekel o krivdi, zato je sodišče v skladu s pravili zabeležilo, da se je izrekel za nedolžnega.

Tožilstvo je po poročanju B92 v današnjem sklepnem govoru poudarilo, da je 63-letni Tolimir med 13. in 15. julijem 1995 sedel na čelu »ubijalske skupine«, ki je na ukaz Radovana Karadžića in Ratka Mladića izpeljala pokol več kot 8000 ljudi v Srebrenici.

Tolimirja obtožnica v osmih točkah med drugim bremeni genocida, združevanja s ciljem storitve genocida, iztrebljanja, umora, pregona, prisilnega preseljevanja in deportacije Bošnjakov iz Srebrenice in Žepe. Očitana dejanja se nanašajo na obdobje med julijem in novembrom leta 1995.

Po koncu počitnic se je danes v Haagu nadaljevalo tudi sojenje Ratku Mladiću, prav tako obtoženemu za genocid v Srebrenici. Danes je pred sodišče stopil nekdanji novinar britanske televizije Sky Aernout van Lynden, ki je med vojno v BiH intervjuval tako Mladića kot Karadžića. Povedal je, da je vojska Republike srbske od leta 1992 prebivalstvo Sarajeva terorizirala z dolgotrajnimi in neselektivnimi napadi z granatami in ostrostrelci, piše B92.

Tolimirja so sicer aretirali maja 2007, a so sodno obravnavo zaradi njegove slabega zdravstvenega stanja večkrat preložili, poroča francoska tiskova agencija AFP. Tožilstvo in obramba imata za sklepne besede čas še do četrtka.