Haaško tožilstvo ne bo zahtevalo revizije primera hrvaških generalov

Z odločitvijo haaškega sodišča se še vedno ni sprijaznilo srbsko tožilstvo, ki je napovedalo nove postopke za Nevihto.

Objavljeno
21. november 2012 11.41
Croatia War Crimes
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Svetovalec glavnega tožilca Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serga Brammertza Frederick Swinnen je včeraj dejal, da tožilstvo ne bo zahtevalo revizije odločitve prizivnega sodišča, ki je v petek oprostilo nekdanja hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača, obtožena za zločine, storjene med operacijo Nevihta.

Kot je po navedbah srbske tiskovne agencije Beta dejal Swinnen, za tribunal naslednjega koraka ne bo, saj je bila končna odločitev sprejeta. Povedal je še, da bi lahko teoretično obe strani zahtevali revizijo odločitve, če bi se pojavili novi dokazi, ki med procesom niso bili na razpolago, česar pa tožilstvo po njegovih besedah trenutno ne načrtuje.

Po drugi strani pa se s petkovo odločitvijo haaškega sodišča še vedno ni sprijaznilo srbsko tožilstvo. Tamkajšnji tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je v intervjuju za časnik Novi magazin namreč napovedal, da bo srbsko tožilstvo sprožilo pet postopkov za zločine, ki so bili med operacijo Nevihta storjeni nad civilnim prebivalstvom. Kot je dodal, bodo naredili vse, da ti zločini ne bodo ostali nekaznovani.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug bo srbsko tožilstvo od haaškega sodišča tako zahtevalo, da jim dostavi dokaze iz sojenja. Ti dokazi so po besedah Vukčević namreč relevantni in bi lahko pripomogli k ugotavljanju resnice v zločinih, storjenih med Nevihto.

Srbski tožilec je sicer v pogovoru za Novi magazin še ocenil, da je drugostopenjska odločitev sodišča kompromitirala celoten haaški tribunal, saj bo zgodovinsko gledano zaradi nje »v vodo padlo vse,« kar je sodišče do zdaj naredilo.