Hague v Prištini izključil kakršno koli spreminjanje meja

Vodja britanske diplomacije se je mudil v Prištini in Beogradu.

Objavljeno
25. oktober 2012 21.15
Posodobljeno
25. oktober 2012 21.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Priština/Beograd - Britanski zunanji minister William Hague je danes v Prištini ponovno izključil možnost kakršnega koli spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu. Zemljevid Evrope je narisan in nobenih spreminjanj meja ne bo, je po srečanju s kosovskim premierom Hashimu Thaqi po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal Hague.

Za delitev Kosova se je nedavno ponovno izrekel srbski premier Ivica Dačić.

Vodja britanske diplomacije je v odgovoru na vprašanje, ali bo po dialogu med Srbijo in Kosovom prišlo do srbskega priznanja samostojnega Kosova, ocenil, da so Srbiji že v preteklosti dali vedeti, da mora normalizirati odnose z vsemi svojimi sosedami, če si želi članstva v EU.

»Realni moramo biti in od Srbije ne smemo pričakovati, da bo to storila v tednih ali mesecih. Obdobje konfliktov in nekdanjih problemov v regiji se je končalo. Napočilo je obdobje sodelovanja,« pa je dejal Thaqi.

O pogovorih med Prištino in Beogradom pa je Hague danes dejal, da bo visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton na začetku najprej določila področja, na katerih pričakuje napredek, še piše STA.

Britanski zunanji minister je bil popoldan še na obisku v Srbiji, kjer se je v Beogradu sestal s predsednikom države Tomislavom Nikolićem, premierom Dačićem, obrambnim ministrom Aleksandrom Vučićem ter vodjo Demokratske stranke in bivšim predsednikom Borisom Tadićem.

V Beogradu je izrazil podporo nadaljevanju dialoga Beograda in Prištine in spomnil, da je London eden od najbolj dejavnih zagovornikov širitve EU na Zahodni Balkan. Nikolić pa je dejal, da je Srbija pripravljena na vse rešitve glede Kosova, ki so v skladu s srbsko ustavo.