»Haiderjevi dečki« in njihovi grehi

Več sto tisoč evrov v kuvertah in neobdavčeni milijoni čedalje bolj postajajo zaščitni znak nekdanje vladavine.

Objavljeno
12. oktober 2011 21.24
Posodobljeno
13. oktober 2011 08.15
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Dunaj – Zdi se, da Avstrija končno resneje preiskuje domačo korupcijo. Zaradi obtožbe pranja denarja se je zdaj pred sodiščem znašel Franz Koloini, nekdanji šef protokola pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, čedalje sumljivejšo preteklost nekdanjega finančnega ministra Karl-Heinza Grasserja pa bo proučevala posebna parlamentarna komisija. Dvomljive prenose denarja iz časov ljudsko-svobodnjaške vlade kanclerja Wolfganga Schüssla odkrivajo tudi v številnih takratnih milijardnih privatizacijskih poslih. »Lepi Franz« Koloini zavrača krivdo, njegov odvetnik pa zatrjuje, da je le ena izmed »majhnih rib, ki so samo izvajale ukaze deželnega glavarja«. Jörg Haider, ki mu zdaj odkrivajo prav toliko grehov, kolikor so mu prej pripisovali čudežnih političnih dejanj, je že nekaj let med pokojnimi, zato se krog okoli njegovih nekdanjih najbližjih sodelavcev čedalje bolj oži. Koloini je že drugi, ki se mu majejo tla pod nogami zaradi podelitve državljanstva bogatima Rusoma v zameno za denar, še vedno prvega koroškega svobodnjaka Uweja Scheucha je sodišče zaradi posnete izjave, v kateri je takšne usluge označil za »del igre«, obsodilo na poldrugo leto zapora. Sodba še ni pravnomočna.

»Kaj je problem? Če kdo veliko investira pri nas in je to v posebnem interesu, mu država lahko tudi podeli državljanstvo!« Koloinijev odvetnik meni, da je napad najboljša obramba. Odkar pa se je zaradi istega vprašanja (vsaj začasno) ustavila prej bleščeča Scheuchova politična kariera, odgovor ni več tako jasen, kakor bi bil v Haiderjevih časih. Ruska podjetnika sta »na povabilo dr. Haiderja« na račun v banki Hypo Alpe-Adria nakazala skoraj dva milijona evrov, del tega denarja pa je, tako tožilstvo, dvignil Franz Koloini in nato denar v kuverti predal deželnemu glavarju.

Več sto tisoč evrov v kuverti vse bolj ogroža tudi tisto, kar je še ostalo od ugleda še enega nekdanjega »Haiderjevega dečka« in poznejšega finančnega ministra v Schüsslovi vladi Karl-Heinza Grasserja. Zaradi denarja, s katerim je menda njegova bodoča tašča hotela preizkusiti Grasserjeve finančne talente, bo že prihodnji teden zasedala posebna preiskovalna komisija avstrijskega parlamenta. Po prepričanju tednika Format se je nekdanji minister namreč zlagal, ko je izjavil, da mu je dedinja dinastije Swarovski in mati njegove poznejše žene Fione naročila, naj denar iz Švice prinese v Avstrijo, kjer ga je, kot mu je bilo menda naročeno, vložil v delnice banke Hypo Alpe-Adria, tik pred njeno prodajo bavarski deželni banki BayernLB. Tudi to je bil eden izmed poslov, zaradi katerih je nekdanja »Haiderjeva banka« pozneje bankrotirala in jo je morala za en sam evro prevzeti država, po pisanju Formata pa je Grasserjeva tašča Marina Giori-Lhota pred preiskovalci zanikala, da je denar predala zetu.

To pa je očitno samo vrh ledene gore domnevne korupcije v nekdanjih svobodnjaških vrhovih, ki se je dogajala, medtem ko so pod Haiderjem s priseganjem na poštenost pridobivali politične glasove. Grasserjeva poročna priča Walter Meischberger in prijatelj Peter Hochegger, oba znana nekdanja svobodnjaka, sta bila vpletena v številne druge dvomljive in bogato plačane lobistične in privatizacijske posle v času svobodnjaško-ljudske vlade, preiskovalce pa zanima tudi zapletena mreža dvomljivih družb, ki jih je nekdanji finančni minister ustanovil v evropskih in drugih davčnih oazah.