Hasan Rohani tudi uradno iranski predsednik

Pravi, da zmernost ne pomeni odmika od načel islamske republike.

Objavljeno
03. avgust 2013 18.35
Mideast Iran Election
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA
Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes na posebni slovesnosti v Teheranu potrdil Hasana Rohanija za novega predsednika, s čimer se je uradno začel njegov štiriletni mandat na čelu iranske vlade, poroča STA.

64-letni zmerni klerik, ki je na položaju nasledil Mahmuda Ahmadinedžada, je v govoru dejal, da zmernost ne pomeni odmika od načel islamske republike. Njegova naloga je obraniti ljubezen in zaupanje ljudi.

Ajatola Hamenej pa je dejal, da so ljudje z izvolitvijo sposobnega človek, ki že tri desetletja služi islamski republiki, poslali jasno sporočilo. Poudaril je, da bo za rešitev vseh težah, ki so se nakopičile v Iranu, potreben čas. »Mednarodne sankcije so nas privedle do tega, da se moramo zanesti na lastne sposobnosti,« je dodal.

Sedmega predsednika islamske republike že na začetku mandata čaka vrsta izzivov tako doma kot na zunanjepolitičnem področju: slabo stanje iranskega gospodarstva, dolgoletni jedrski spor z zahodnimi silami, mednarodne sankcije in izolacija Irana v mednarodni skupnosti.

Rohani je danes dejal, da bo njegova vlada sprejela ukrepe za izboljšanje položaja države in ukinitev nepravičnih mednarodnih sankcij.

Rohani, ki je zmagal v prvem krogu junijskih predsedniških volitvah, bo v nedeljo prisegel na slovesnosti v iranskem parlamentu, kateri pričakujejo številne delegacije iz tujine, med drugim voditelje 11 držav.